Annons

Fina tillbehör till Kräftan!

Mustig kräftsoppa! Enkel och god. Servera i söt kopp som t.ex förrätt!
Mustig kräftsoppa! Enkel och god. Servera i söt kopp som t.ex förrätt!

KRÄMIG KRÄFTSOPPA

Här använder vi hela kräftor. Ger mycket mer smak!

  • 6 pers •1 h

 10 hela kräftor

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 liten morot

1 fänkål

1/2 dl tomatpuré

1 msk dillfrö

1 msk smör

1 l blandad fiskbuljong av flaska eller tärning

Annons

3 dl vispgrädde

salt och peppar

  1. Lägg kräftorna i dubbla plastpåsar. Slå sönder de rejält med hjälp av något hårt såsom en brödkavel, kastrull eller köttbankare. Skala och finhacka lök och vitlök, skala/ansa morot och fänkål och skär ner i mindre bitar.
  2. Fräs allting mjukt och rejält med fin färg i en kastrull tillsammans med dillfrö och tomatpuré i lite smör.
  3. Slå på buljongen och låt småkoka utan lock i ca 20 minuter.
  4. Sila, tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar.

    Eller servera direkt ur kastrullen så gästerna tar själva!
    Eller servera direkt ur kastrullen så gästerna tar själva!

 

FRASIG RULLE MED KRÄFTOR OCH KANTARELLER

En rulle där vi tillåter att degen är lite kladdig inuti tillsammans med fyllningen! God kall som varm! Servera gärna med extra kantareller. Stekta i smör, lök och persilja.

  • 6 pers • ca 40 min

 

1 rulle smördeg, 250 g

100 g kräftstjärtar, skala själv eller som ligger i lake

1/2 gul lök

1 vitlöksklyfta

100 g färska kantareller

1 msk olja alt smör

200 g färskost

1/2 dl hackad dill, ca 20 g

 

  1. Skala om oskalade. De som legat i lake får gärna rinna av. Skär ner i mindre bitar.
  2. Rensa och skär ner kantarellerna, skala och hacka löken, skala och riv vitlöken. Fräs mjukt i smör eller olja. Ställ åt sidan.
  3. När svalnat rör ner kräftstjärtar, dill och färskost. Fördela jämnt på smördegen och rulla ihop till en rulle. Tillaga i mitten av varm ugn 225° i ca 30 minuter. Gärna vanlig ugnsvärme.

    Om du inte vill ha så många tillbehör till kräftorna så fungerar salladen att servera som den är och rullen kan bli ett extra lyxigt mellanmål.
    Om du inte vill ha så många tillbehör till kräftorna så fungerar salladen att servera som den är och rullen kan bli ett extra lyxigt mellanmål.

 ROSTAD SÖTPOTATISSALLAD MED BÖNOR, KRÄFTOR & RUCCOLA

Inga konstigheter! Naturliga smaker från råvarorna och lite olivolja, salt och peppar på det.

  • 6 pers • ca 50 min

800 g sötpotatis

100 g haricot verts

150 g kräftstjärtar, skala själv  eller köp färdiga i lake

ca 50 g ruccola

2 msk olivolja

salt och svartpeppar

  1. Skala om hela kräftor. Om i lake låt de rinna av. Dela i mindre bitar. Spara skal för framtida soppa.
  2. Skala sötpotatisen. Dela i mindre bitar. Krydda med salt och svartpeppar. Rosta i varm ugn på 225 C i ca 20 minuter. Håll uppsikt och känn med en sticka så att sötpotatisen är mjuk utan att vara mosig.
  3. Koka upp lättsaltat vatten och blanchera bönorna i 3-4 minuter. De ska var knapriga.
  4. Blanda försiktigt ihop allt. Dra några varv med svartpepparkvarnen. Godast ljummen och servera gärna med t.ex naturell yoghurt!

 

BILD: Ralph Månsson

RECEPT: Sandra Palmqvist

Dela på:

Annons

Laddar