Annons

Matig kantarellpaj!

Mmm...paj!
Mmm…paj!

KANTARELLPAJ MED BACON OCH VÄSTERBOTTENOST

6 pers  ca 1,5h

Klassisk pajdeg

3 dl vetemjöl

125 g smör

3 msk iskallt vatten

2 msk blandade torkade örter, persilja, dill (om du vill, går att utesluta)

Fyllning

150 g färska kantareller

Annons

1 rödlök

1 pkt bacon, 140 g

olja eller smör till stekning

salt och peppar

6 dl riven västerbottensost, ca 300 g

60 g babyspenat, liten påse

Äggstanning

3 ägg

2 1/2 dl mjölk

salt & peppar

 

 

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Kör snabbt ihop pajdegen i en matberedare. eller för hand om du vill.
  3. Tryck ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diameter med avtagbar botten. Ställ i kylen 30 minuter. Förgrädda pajskalet 10 minuter på 200° om du vill, annars bara fortsätt enligt receptet nedan.
  4. Rensa och skär kantarellerna i grova bitar. Skala och finhacka löken. Stek svamp och lök i smöret i en stor stekpanna tills all vätska har kokat bort. Krydda med salt. Lägg svampfräset åt sidan.
  5. Skär ner och stek baconet i stekpannan. Fyll pajskalet med bacon, svampfräs, spenat och riven ost.
  6. Vispa ihop ägg och mjölk för hand. Häll över fyllningen i pajskalet.
  7. Grädda pajen mitt i ugnen ca 40 minuter, tills den fått fin färg och fyllningen stannat.

 

BILD: Ralph Månsson

RECEPT: Sandra Palmqvist

Dela på:

Annons

Laddar