Annons

Fun baking och trender!

Blommor & blad! Rosiga smultronmarshmallows med hallon av Cecilia Andersson.
Blommor & blader! Rosiga smultronmarshmallows med hallon av Cecilia Andersson.

Blommor och blader
Desserterna blomstrar, bokstavligt talat. 2015 har vi börjat se mer och mer ätbara blommor, färska örter och grönsaker i desserter och bakverk. De klassiska svenska smakerna har börjat leta sig in i glass, sorbet och parfait. Dill, persilja, harsyra, ärtor och gräslök har kommit stort, och vi kommer att se mer och mer av det under 2016.

Annons
Munkla! munk & semla. Av Roy Fares
Munkla! munk & semla. Av Roy Fares

Hybriderna
Hybrid eller remix är när man tar ett eller flera befintliga fenomen och blandar det till något nytt. Cronuten var först ut, semmelwrappen blev en hit våren 2015. Framöver kommer vi se fler hybrider av svenska klassiker när trenden nu letar sig in i de svenska bagarna och konditorernas sinnen.

Rödbetssnäckor med bl.a chiafrön, quinoa 6 linfrön. Av Magnus Johansson.
Rödbetssnäckor med bl.a chiafrön, quinoa 6 linfrön. Av Magnus Johansson.

Boostade bullar
Hälsotrenden med nya dieter, kostformer och mer fokus på det naturliga sätter prägel även på bakvärlden. Vi vill kunna fika med gott samvete och servera mer hälsosamma sötsaker till oss själva och våra barn. Vi boostar bakverken med superfood som bär, nötter, matcha och bönor men även, rödbetor, nötter och fröer. Nu kommer året då konditoribranschen detoxar på sitt alldeles egna sätt.

Glass med miso, sojakaramelle, sesam & citrus. Av Sara Hultberg.
Glass med miso, sojakaramelle, sesam & citrus. Av Sara Hultberg.

Japaner, Japaner, överallt Japaner
Japansk matkultur kommer att influera oss i allt högre grad och trenden påverkar även bagare och konditorer. Japansk dangon, Japans standardbakverk med ris som bas, äter man året om i samma grundutförande men smaksatt beroende på årstid. Vi kommer också att fortsätta variera ingredienserna i enstaka bakverk utifrån råvaror i säsong. I Sverige kan vi komma att se ”säsongens kanelbulle” eller ”säsongens biskvi”. Tydliga japanska smakinfluenser kommer att vara exempelvis ingefära, matcha och miso.

 

Källa: Arla, Konditorrapporten 2015

Dela på:

Annons

Laddar