Annons

Jul i vårt hus!

3 x sill! Björnbär, grönkålspesto och äpple/pepparrot.
3 x sill! Björnbär, grönkålspesto och äpple/pepparrot.
Citrus- och fänkålsgravad lax.
Citrus- och fänkålsgravad lax.
Lax inkokt i vit glögg.
Lax inkokt i vit glögg.
Endivesallad, päron, macademianötter och ädelost.
Grönt är skönt! Endivesallad, päron, macademianötter och ädelost.
Ännu mera grönt till folket! Rödkål och clementiner.
Ännu mera grönt till folket! Rödkål och clementiner.
Janssons frestelse på rotfrukter.
Janssons frestelse på rotfrukter.
Julskinkan, fast denna gång kör vi kalkon.
Julskinkan, fast denna gång kör vi kalkon.
Köttbullar med lingon och kanel.
Köttbullar med lingon och kanel.
rödbetssallad med smak av ingefära och apelsin.
Hemgjord rödbetssallad med smak av ingefära och apelsin.
Grönkålspaj.
Grönkålspaj.
Julens söta.
Julens söta.
Jordnötstryffel och julgrottor med apelsin- och saffranssylt.
Jordnötstryffel och julgrottor med apelsin- och saffranssylt.
En maffig jultårta med mandelmassa, saffran och en chokladcheesecakesfyllning. Många timmar i spåret när du har ätit denna.
En maffig jultårta med mandelmassa, saffran och en chokladcheesecakesfyllning. Många timmar i spåret när du har ätit denna.
....och här är Maja och jag som gjort recepten till årets julbord.
….och här är Maja och jag som gjort recepten till årets julbord. Recepten hittar du i nr 50.

 

Saffranstårta med chokladfyllning
Detta är en maffig tårta, så visst går det bra att halvera receptet. Saffran går finfint ihop med chokladfyllningen.
• 16 rejäla bitar
3 pkt saffran, 1 1/2 g totalt
2 dl strösocker
150 g mjukt smör
1 tsk vaniljpulver
800 g mandelmassa
1 dl vetemjöl
2 msk bakpulver
6 ägg
Chokladfyllning
3 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
400 g färskost, naturell
400 g mörk choklad
Servering
vispad grädde
Garnering
ev lingon

Annons

1.Sätt ugnen på 175. Mortla saffranet med 1/2 dl av sockret.
2.Vispa smör, socker, saffran och vaniljpulver. Riv mandelmassan och vispa ihop med smörblandningen.
3.Tillsätt mjöl, bakpulver och äggen i smeten.
4.Fördela smeten i två smorda och bröade bakformar à 24 cm i diameter, gärna med avtagbar botten och ett bakpapper i botten.
5.Grädda i mitten av ugnen 40–45 minuter. Täck mot slutet om kakan börjar bli mörk.
6.Chokladfyllning: Värm försiktigt grädde, socker och färskost på låg värme så det smälter ihop. Hacka chokladen fint och rör ner. Rör tills chokladen smält helt. Ställ i kyl tills smeten svalnat och satt sig.
7.Bre chokladsmeten på den ena bottnen och lägg den andra ovanpå. Täck hela tårtan med chokladsmeten och strö eventuellt lite lingon på toppen. Servera med en klick lättvispad grädde.
Tips!
Smeten och kakbottnarna går bra att göra 2 dagar innan, men lägg ihop kvällen innan om den ska ätas vid lunch dagen efter eller lägg ihop på morgonkvisten om den ska ätas på kvällen.

RECEPT SANDRA PALMQVIST

BILD CHRISTINA UHLIN

Dela på:

Annons

Laddar