Sandra Palmqvist
Annons

Jul på Fredriksdal!

Allt var inte färdigt, men det andades gammeldags julmarknad med hög mysfaktor, inspiration och lugn. Det som egentligen behövs i vår alltmer digitala vardag. Speciellt kring julen när det blir mycket ”måsten”.

Annons

På stora herrgården finns en helt ny utställning. Där kan du se hur rikemansfolket firade jul och bröllop förr. Både i bildform och stilleben. Utöver de 100 utställare där kommer att finnas på julmarknaden, så är där en marsipanverkstad, korvstoppning, pilflätning, cow funding, senapstillverkning och mycket mer! Fokus på mat och hantverk. Fredriksdals egna charkdisk bjuder på en fin nyhet. Deras egna lufttorkade skinka på Linderödsgris. Väl värd att köpa hem några skivor! Nedan får du några mobilbilder från dagen.

Välkomna på julmarknad!
Välkomna på julmarknad!
Annons
Det bjöds på smakprov från fredriksdals egna lufttorkade skinka. Gjord på Linderödsgris.
Det bjöds på smakprov från fredriksdals egna lufttorkade skinka. Gjord på Linderödsgris.
 På stora herrgården finns en helt ny utställning. Där det visas upp hur 3 rikemansfamiljer firade fest och bröllop förr. Här vankas det bröllop.

På stora herrgården finns en helt ny utställning. Där det visas upp hur 3 rikemansfamiljer firade fest och bröllop förr. Här vankas det bröllop.
 Klippans bageri och konditoriutbildning har tillverkat tårtorna efter ritningar. Utställningstårtorna är gjorda i plast, sugar paste och kristyr. Ritningar på fler tårtor från förr hittar du på Madame skandalös.
Klippans bageri och konditoriutbildning har tillverkat tårtorna efter ritningar. Utställningstårtorna är gjorda i plast, sugar paste och kristyr.
Sen blev det häst och vagn till Lillarydsgården, där julen 1830 förberedes för fullt!
Sen blev det häst och vagn till Lillarydsgården, där julen 1830 förberedes för fullt!
Annons

Ingrid står för fläskkorvstillverkningen. Recept från Ingrids farmor. men du får även veta vilka grönsaker fanns? Hur handskades man med hållbarheten? Mycket salt användes. På julen åt man färskt, lyxigt. Sen röktes och saltades det så maten kunde förvaras. Tarmar användes både till korv och som kondom.
Ingrid står för fläskkorvstillverkningen. Recept från Ingrids farmor. Men du får även veta hur  man handskades med hållbarheten. Mycket salt användes. På julen åt man nyslaktat och färskt. Väldigt lyxigt! Sen röktes och saltades det så maten kunde förvaras. Tarmar användes både till korv och som kondom.
Philippe(trädgårdsmästaren) berättade att det kommer smakprov på grönkålsplättar och grönkålsbröd. (Hackar, mixar, blanchera, tillsätt till bröddegen) Även smakprovning på äpple och Philippe ger gärna tips på tillredning av grönt. Tema äpple och kål.
På Lillarydsgården finns även Philippe (trädgårdsmästaren). Philippe berättade att det kommer smakprov på grönkålsplättar och grönkålsbröd.
Det blir även smakprovning på äpple och Philippe delar gärna med sig av sina bästa tips på tillredning av grönt. Tema äpple och kål.

Fredriksdals julmarknad öppnar i morgon fredag, kl.13-19. Lördag och söndag 11-18.

Annons

//Sandra

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons

Laddar