Annons

Vad är en svegan?

Fick ett mejl igår. Och visst har Inga en poäng med det hon skriver. Läs nedan hur jag, med mitt jobb som matredaktör på Allers gör för att påverka detta.

En utmaning till alla matskribenter och receptredaktörer: Ni har länge presenterat recept utan laktos, gluten, socker, animaliska produkter osv. Vem blir först att lyfta fram ”svegansk” säsongsmat? Dvs recept som följer odlingssäsongen och där det mesta möjliga av råvarorna är svenska. (Att vara Svegan® innebär att man alltid väljer att äta svenskt kött, och så långt det går – även andra svenska råvaror).

Annons

Vi har våra säsonger för frukt och bär, färska grönsaker och rotfrukter, en del kan lagras och vara tillgängligt nästan hela året, annat finns i frysen året runt. Det är beklämmande med recept på påsktårta dekorerad med färska hallon eller att frossa i tomat och gurka i januari. Förutom smaklösheten är det inte alls smart för miljö, klimat eller energiåtgång!

I en säsongsanpassad svegansk matsedel byter du t.ex. ut ris mot våra svenska alternativ – Matvete, Mathavre eller Matkorn och väljer svensk pasta. Lägg till svenskodlade grönsaker och rotfrukter som har sin säsong just nu, toppa med helsvenska mejeriprodukter, kött och fisk. Det klokaste köttvalet enligt WWF är svenskt naturbeteskött, ett självklart val till en ”svensk köttfredag”.

Läckra recept med svegansk säsongsmat passar överallt, i annonsblad och kundtidningar, veckotidningar och tidskrifter, bloggar och appar. Från minsta kokvrå till offentlig upphandling.

Den sveganska inriktningen gynnar vår inhemska livsmedelsproduktion, öppna landskap och en livskraftig landsbygd som lyfter vår självförsörjningsgrad. Just nu kan vi importera ”allt vi behöver”, men ingen vet hur länge det fungerar. Och handen på hjärtat, behöver vi verkligen färska jordgubbar på julbordet?

Inga Wall, Landsbygdspartiet

 

Hej Inga, och alla andra där ute!

Fantastisk utmaning! 🙂

Vi gör det. Allers alltså. I största möjliga mån vi kan. Absolut inte fullt ut, men i den mån vi kan.
Försöker hela tiden jobba för att det inte ska dyka upp t.ex sparris i en decembermeny och jordgubbar på julbordet. (fast det sistnämnda har jag nog aldrig sett).

Tyvärr är det ibland andra makter som tycker att så får det vara. För att en produkt ska sälja. Och vissa råvaror ser mer säljande ut om de t.ex toppas med hallon. Oavsett ibland vilken årstid det är. Men vi undviker det så mycket vi bara kan. Ibland slinker det igenom. Deadlinen är tajt och vi måste köra jobbet som det blev.

Sen jag började för 3 år sedan, försöker jag hela tiden jobba med detta. Ibland flyter det på, ibland fallerar det totalt. Sen så tycker jag att det är ok att använda från frysen när det ej är säsong.

Att köpa svenskt kött och fågel, grönsaker och mejeriprodukter. Är för mig en självklarhet. Jag predikar dock inte om det. Varken privat eller i Allers. Vi kan skriva att välj gärna svenskt. Att gå in i en större förklaring varför man ska välja svenskt gör vi inte. Vi är inte en sådan tidning. Men vi/jag kan uppmana till det. Sen får var och en bestämma själv.

Sen kan jag tycka att en fransk getost eller italiensk Burrata är rätt gött ibland det med!

Tyvärr är det så för just oss, som producerar 14-16 sidor mat- och bakrecept varje vecka, ganska svårt att kanske inte använda broccoli på vintern som ett grönsaksgarni till vardagsrätten. Det ska kanske lagas 30 sådana recept till under decembermånad. Även om jag vill, så kan jag inte ha rotfrukter till allt alltid. Inte ens privat gör jag det.

Däremot har vi varje år riktigt jäkla fina bär- och fruktjobb! Som dessutom är plåtade i säsong året innan det ska publiceras. Ibland får vi till det med både sparris, ramslök och nässlor och andra råvaror med för den delen. Och ibland kör vi säsongsjobb på citrusfrukter i december. För det är just då vi får hit t.ex de smarrigaste clementinerna och apelsinerna.
Inte alltid dock.

Detta  är en bra utmaning! Och jag och Allers försöker. Så gott vi kan. Och det tycker jag att alla andra också kan göra. För vi har riktigt jäkligt schyssta råvaror här i Sverige.
Så anta du också utmaningen. I den mån du kan och vill.

Puss!

Sandra Palmqvist, matredaktör, Allers veckotidning

Läs mer på www.svegan.nu 

Dela på:

Annons

Laddar