Annons

Varför ska vi äta bär?

Att svenska bär är nyttiga och fulla av antioxidanter har väl ingen missat! Dessutom är det så gott!
Att låta t.ex lingon bara råröras med socker + eventuell smak, tar fram det bästa i bäret.
Att låta t.ex lingon bara råröras med socker + eventuell smak, tar fram det bästa i bäret.

Hallon – är superb till både bakat, sylt, saft och smoothies. Innehåller mycket fibrer och vitamin c. Får du inte tag i färska, så misströsta inte. Frysta är nästintill lika bra!

Blåbär – Som bäret ovan är det gott till mycket. Personligen tycker jag blåbäret gör sig bäst i en paj. Och blåbär går mycket väl ihop med vit choklad, citron och vanilj. Sägs skydda mot urinvägsinfektion och är rik på järn och mangan.

Annons

Björnbär – ett bär som blir den godaste sylten när lite stjärnanis får sjuda med! Björnbärsbuskar växer vilt nästan överallt i Sverige. Innehåller t.ex vitamin E som dessutom bibehålls även när bären är tillagade.

Lingon – förutom till köttbullarna är detta superbär gott ihop med kola. T.ex en mördegstarte med kola. Lingon innehåller en del av de ämnen som sägs motverka cancer.

Annons

Havtorn – tar sin lilla tid att plocka, men väl värt det. Kunniga gör även te på bladen. Havtorn är rik på de nyttiga fleromättade fetterna Omega 3 och Omega 6. C-vitaminhalten i ett litet bär motsvarar innehållet av C-vitamin i en hel apelsin.

Puss//Sandra

Av: Sandra Palmqvist

Foto: Ralph Månsson

Dela på:

Annons

Laddar