Annons

Västerbottenpaj med rostad fänkål

Recept på den berömda västerbottenpajen finns det oändligt av! Här får du ett av mina. I detta recept har jag med rostad fänkål och använder ingen klassisk äggstanning inte, utan kräm på färskost och mycket västerbottenost! För i en västerbottenpaj SKA det vara mycket ost!
Givetvis kan man förgrädda skalet, men när det är mycket fyllning, så tycker jag personligen inte att det varken gör till eller ifrån faktiskt.
Givetvis kan man förgrädda skalet, men när det är mycket fyllning, så tycker jag personligen inte att det varken gör till eller ifrån faktiskt.

 

VÄSTERBOTTENSPAJ MED ROSTAD FÄNKÅL
En matig paj som är godast om den får stå till sig en stund. Låt den vila 30 minuter och ät den sen ljummen. Som den är, till kräftor eller varför inte med lite kallskuret och färska frukter!
•ca 6 pers •1 ½ h
1 sats pajdeg, hemgjord eller köpt
GRUNDRECEPT PAJDEG
3 dl mjöl
125 g smör
1 krm salt
1 msk kallt vatten
FYLLNING
1 gul lök
1 rödlök
1 fänkål
salt och peppar
600 g färskost
3 dl riven västerbottensost, ca 200 g
10–12 små tomater på kvist

Annons

Annons

1.Sätt ugnen på 200° och kör ihop degen i en matberedare. Tryck ut i en bakpappersklädd form, ca 24 cm i diameter, med avtagbar botten. Ställ i kylen.
2.Skala löken och skär i tunna klyftor. Ta bort roten på fänkålen och skär i mindre bitar. Torrosta grönsakerna (utan olja) med salt och peppar i en ugnsfast form i ca 20 minuter. Ställ åt sidan och sänk värmen till 175°.
3. Rör ihop färskost och västerbottensost med salt och peppar.
4. Ta ut skalet ur kylen och klicka ut ostsmeten jämnt. Tryck ner de rostade grönsakerna och avsluta med kvisttomaterna. Tillaga i mitten av ugnen i 45–50 minuter.

TIPS: Smaksätt din pajdeg med till exempel 2 tsk torkade örter, vallmofrön eller bara svartpeppar och lite extra salt.

 

Puss//Sandra

Recept: Sandra Palmqvist

Bild: Christina Uhlin

Dela på:

Annons

Laddar