Annons

Hur lägger man in Västeråsgurka?

Den klassiska västeråsgurkan brukar saltas och sen läggas in i en ättikslag med krondill och senapsfrön. Och det är en fantastiskt enkel grej att göra själv!
Inlagd gurka är superb till leverpastejmackan.
Inlagd gurka är superb till leverpastejmackan.

Jag hade cirka 700-800 g små västeråsgurkor, som jag hade köpt i en större ICA-butik. De skrubbades rena, för att sen skivas och lägga i saltat vatten. Jag använde cirka 1/2 dl salt till 1 liter vatten. Vissa lägger gurkan hel i saltvattnet, jag väljer att skiva min. Rör runt så saltet löser sig ordentligt innan gurkan åker i.

Annons

Hur länge de ska ligga i saltvattnet tvistar de lärde om. Min gurka låg från torsdag-söndag. och på söndagen lät jag gurkan rinna av i ett durkslag. Sen rengjorde jag 3 normalstora syltburkar, för att sist sterilisera de i ugnen. Gurkan fördelades i burkarna och den kalla lagen hälldes på.

Min lag bestod av 6 dl vatten, 4 dl socker, 3-4 dl 12% ättika, ca 2 msk dillfrön (hade ingen krondill) och ca 2 msk senapsfrön. Jag gillar syran och bettet som ättikan ger till lagen. Du kan med fördel minska ner det till 2 dl om du vill ha mildare smak. Dill- och senapsfröna får koka med i lagen, och jag silar ej bort det. De får hänga med hela vägen ner i burken. Låt lagen kallna helt innan du häller den över gurkorna i burkarna. Ättikslagen kan du med fördel koka samtidigt som du lägger gurkan i saltvattnet. Bara förvara i kyl tills det är dags att lägga över allt på burk.

Snygg gurka i snygg burk.
Snygg gurka i snygg burk.

Förvara gurkan svalt och mörkt. Om ej plats i kylskåpet så funkar t.ex källaren eller garaget ypperligt det med. Öppnade burkar förvaras i kylskåp.

Fakta:
Druvgurka, även kallad Västeråsgurka, frilandsgurka eller inläggningsgurka, är en liten gurka som framför allt används för inläggning. Den är kortare och tjockare än den vanliga slanggurkan, och har ljust, knottrigt skal. Skördas mellan juli och september.

Puss//Sandra

 

Dela på:

Annons

Laddar