Annons

Årets Blossa!

Vad blir då årets smak på den berömda glöggen? BLOSSA 16 sägs vara en hemresa till Sverige, närmare bestämt det skafferi som går att finna i Norrlands milsvida skogar. Personligen var jag inte särskilt förtjust i förra årets smak av Earl Grey, men kanske kommer årets smak att tilltala mig.
Årets glögg 2016 har fått sällskap av kråkbär.
Årets glögg 2016 har fått sällskap av kråkbär.

”- Med BLOSSA 16 har jag velat skildra en utflykt i skogen som avslutas vid kvällning runt lägerelden. Kråkbäret är ett ibland bortglömt bär men i kråkbäret har vi framförallt funnit en ingrediens som bidrar med friskhet till vår årgångsglögg. Björksirap förädlad ur björksav adderar en rund sötma och rymmer toner av smörkola. Som en påminnelse om lägerelden har glöggen även en lätt rökighet. Tillsammans med klassiska glöggkryddor och noga utvalda viner har vi lyckats skapa en glögg som vi är mycket stolta över” – Åsa Orsvän, Chief Blender på Blossa.

Utseendet på årets flaska är härligt grön! Ska vara en påminnelse om skuggspelet i ett skogslandskap. Typografin är i guld. Lite som en eld att samlas vid. Runtom dansar hjort, järv och björn. Bakom designen står konstnären Petra Börner och Scandinavian Design Group.

Annons

”- För BLOSSA har jag låtit det djupa, mörka och gröna i skogen inspirera mig. Djuren och de väldoftande barr, moss- och ljunglandskapen har fått ta form på flaskan. För egen del kom jag under arbetet att tänka på att jag ofta tar naturen för given. Nu bor jag i storstaden London men naturen finns som en rot inom mig, som en påminnelse om barndomen i Sverige” – Petra Börner

Annons

Om kråkbär
Kråkbäret trivs på mager, kalkfattig och solöppen mark. Det växer vilt i stora delar av Sverige i två former; nordkråkbär och vanliga kråkbär. BLOSSA 16 består av en blandning av de båda. Nordkråkbäret kännetecknas framförallt av att det ger mer bär än vanliga kråkbär eftersom det är båda han- och honblommor på en och samma planta. Kråkbärets smak beskrivs ofta som en blandning mellan blåbär och lingon – milt och beskt, syrligt och lite strävt. Dess läkande krafter har länge funnits beskrivna inom folkmedicin. Bland annat har det hävdats att kråkbär kan lindra gråstarr och influensa. Kråkbär har länge varit populärt som törstsläckare bland vandrare, tack vara sin höga vattenhalt. Genom historien har kråkbäret ansetts vara läkande, kanske tack vara sina rikliga mängder antocyanider; högsta värden av alla bär tillsammans med blåbär.
BLOSSA 16 har en alkoholhalt på 15 % och finns i Systembolagets beställningssortiment från och med 1 oktober. Artikelnumret är 80000-01. Priset är 109 kronor för 750 ml.

Av: Sandra Palmqvist
Källa: Jungrelation & BLOSSA

Dela på:

Annons

Laddar