Sandra Palmqvist
Annons

En fröjdefull jul!

Kom faster Ulla och hennes fyra barn ändå? Och din brors nya tjej, som är en glutenintolerant vegan, skulle visst det sova över och hon tar dessutom sin valp med sig? Julen är stressig för många. Här får du 10 fina tips på en stressfri jul!

 

En stressfri jul.

Börja med att göra listor på vad som behöver fixas inför julen. Vem är det som kommer? Någon som sover över? Är det någon som har en matallergi? Gör en lista för julmaten, en för julklapparna och en för eventuell städning och annat fix i hemmet. Och låt alla vara delaktiga! Blir ni många som ska fira jul ihop så hjälps åt. Gör ett knytkalas där alla tar med sig varsin maträtt. Allt behöver ej heller vara hemgjort. Koncentrera dig på några få rätter och köp det andra färdigt. Idag finns det många bra produkter. Och satsa gärna på kvalité istället för kvantitet och gärna svenskt eller kanske någon lokal produkt.

Annons
Annons
  1. Köttbullar till många gör du bäst i ugnen. Tillaga de klart i ugnen på en plåt, låt svalna och frys sen in. Tina dagen innan i kylskåp och stek för fin yta och extra smak vid servering.
  2. Istället för att frysa laxen innan gravning, så gör det efteråt. Tina sen laxen i kylskåp och skär den när fortfarande lite frusen. Lättare att skära då.
  3. Gör du egen sill kan du göra den allt från 2 veckor innan till några dagar innan. De klara sillinläggningarna håller längre än de krämiga. Förvara i kylskåp.
  4. Köp färdigkokt julskinka och satsa på en riktigt god hemgjord griljering.
  5. Diverse drycker såsom julöl, glögg och julmust har lång hållbarhet, så köp det redan nu. Kyl de drycker som behöver kylas 2 dagar innan.
  6. Även matprodukter med lång hållbarhet som t.ex senap, kryddor och torrvaror till julbak och julgodis kan du köpa hem långt innan. Komplettera en vecka innan med färskvarorna. På så sätt minimerar du risken att någon ingrediens skulle vara slut.
  7. Jansson kan du också göra någon dag innan. Den kan se lite trist ut, men blir desto godare när den får stå till sig.
  8. Vill du göra eget julgodis så gör redan nu och förvara sen svalt/frys eller i kyl. Och gör hellre 3 riktigt smarriga, än 5 halvdåliga.
  9. Fokusera på de julkakor som ger dig mest. Både i tid och lust. Om att kavla och stansa ut pepparkakor ger dig ro, så gör det. Annars är det en ypperlig sak att köpa färdigt och sen lägga krut på kanske en saftig saffransbulle eller en mjuk pepparkaka istället.
  10. Släng inte matresterna!! Laxen blir en snabblagad pastarätt, risgrynsgröten kan du göra plättar av, julskinkan kan du använda både på frukostmackan, i en paj eller frysa in och använda till pizzan på nyårsdagen
Annons

Och fina du! Glöm inte bort att julen är till för ALLA, och man får fira precis hur man själv vill. Huvudsaken att du tar dig tid att njuta och rå om dig själv lite extra med.

PUSS//Sandra

sandrap

Annons

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons

Laddar