Annons

Matverk 2017

Matverk är Sveriges största produktutvecklingstävling som startar i de olika landskapen och avgörs i riksfinalen. Varje tävlande produkt är framtaget av ett lag och baseras på en regional råvara. Smaken bedöms av en smakjury och affärsplan samt förpackning av en marknadsjury. Juryns ordförande är Mathias Dahlgren som också är hedersordförande i Gastronomiska Samtal som arrangerar tävlingen.

Matverk 2017

Första pris i riksfinalen av Matverk 2017 har tilldelats Slaktarens hemlighet från Ångermanland, med motiveringen:

”En nära nog komplett produkt. Väl förpackad och presenterad med en bra historia. Välkänd men ändå helt ny.

Annons

Hantverk i toppklass. En smak, textur och doft som får den mest kräsne att le förnöjt. Den klassiska, väldoftande symbolen för landskapet får maka på sig lite för att ge plats åt en ny hjälte. Slaktarens hemlighet från Ångermanland/Höga kusten.”

Slaktarens hemlighet är skapad av Janne Johansson, Peter Eriksson, Linnéa Liljedahl och Måns Johansson. Förpackningen fick också ett Matverks marknadsjurys hedersdiplom.

– Det känns helt otroligt roligt att vinna, in, säger Janne Johansson från Gården i Långsjön.Inte väntade vi oss att vi skulle vinna en sådan här tävling och bli bäst i Sverige!  Detta är en spansk styckdetalj som heter secreto. Vi styckade ut den på kul. Linnéa & Peter kom på att torrsalta och röka den och det blev en riktig hit! Vi spånade och klurade till förpackningen tillsammans.”

Kontakt:
Råvaruproducent: Janne Johansson (Gården i Långsjön), www.gårdenilångsjön.se 070-699 1082
[email protected]
Matlagare/Kock: Peter Eriksson (Linnea & Peter), www.linneaochpeter.se, 070-469 18 73

Matverk 2017

Andra pris i riksfinalen av Matverk 2017 har tilldelats Ärtburgare från Västmanland med motiveringen:

”-En gott hantverk har skapat en välgjord och mycket trevlig produkt som ligger helt rätt i tiden. Knäckig yta, bra kryddning och ett innanmäte med angenäm textur. Ett välkommet tillskott på en marknad som längtar efter goda gröna alternativ. Den har stor potential att bli omtyckt av alla åldrar, Ärtburgare från Västmanland.”

Ärtburgare från Västmanland är skapad av Per Anders Roslund, Bo Masser och Didrik Eriksson. Ärtburgaren vann också Mathias Dahlgrens utmärkelse ”Rätt i tiden”.

– Det är en omtumlande upplevelse att gå från kokböckernas värld, som jag jobbat med i flera år, till att skapa själv, säger Bo Masser på Gilla Grilla. Att då få Mathias Dahlgrens utmärkelse och dessutom komma tvåa i Matverk är snudd på overkligt. Jag är så glad att vi har förmånen att arbeta med så fantastiska råvaror.

Kontakt:
Bo Masser på Gilla Grilla, 070-6677388
[email protected]
Tävlingsledare: Rose-Marie Fränneby, 072-300 06 33
[email protected]

 

Matverk 2017

Tredje pris i riksfinalen av Matverk 2017 har tilldelats Siw´s krämiga Foie de Poulet från Gästrikland med motiveringen:

”Man måsta våga lita på sin råvara och låta den ta plats! Det blir så tydligt i denna resurssmarta produkt. En marginaliserad råvara som är skickligt förädlad till en produkt som kommer att finna sin självklara plats på såväl frukostbordet som i gastronomins finrum. Siw´s krämiga Foie de Poulet från Gästrikland.” Siw´s krämiga Foie de Poulet är skapad av Siw Persson och Martin Sonefors.

– Det är så otroligt trevligt att ta fram en produkt som kan ersätta de tvångsmatade alternativen, säger Siw Persson från Ockelbo Kyckling. Istället för att fågelns lever ska bli fet så tillsätter vi kycklingfettet vid tillagningen. I Sverige har vi glömt att ta tillvara på inälvsmat som annars skulle gå till spillo.

– Kul att få stå på pallen i en sådan prestigefylld tävling, säger Martin Sonefors från Reco Meat.

Kontakt:
Siw Persson (råvaruproducent)
Ockelbo Kyckling, 070-646 7385
[email protected]
Reco Meat, Martin Sonefors (förädlare), 070-322 2329
[email protected]

För mer info kontakta:
Hans Naess, Gastronomiska Samtal
[email protected]
070-398 49 68

Vill du själv ställa upp så läs mer på hemsidan!

text och källa: mynewsdesk

Dela på:

Annons

Laddar