Annons

Ätliga växter i naturen!

I söndags besökte jag Vild Mads matfestival i Amager parken i Köpenhamn. En endagsfestival för att få upp ögonen för naturens skafferi och vidga kunskapen om det. I huvudområdet serverades det mat av dess olika sorter och man kunde även boka olika matvandringar. Jag, sambon och Nisse valde walk about waterways!

Jag drog med mig både sambo och hunden Nisse.

Thomas och Johnny, rangers för dagen, välkomnade oss 25 deltagare och började med att berätta om Amager parken. Thomas (till vänster) skriver även mat- och växt relaterade artiklar för tidningen Gastro.

Jag hade valt matvandringen med fokus på vatten. Så vandringen började med ett stopp vid en damm i parken där vi fick smaka och titta på olika ätliga växter.

Annons

 

Detta är saltarv. Mycket smak av gurka. En bitter sådan. Jag kan tänka mig denna örten i en gin eller i en sallad med persikor, honung och valnötter.

 

Ovan ser du strandaster. Smakade som en salt blandning av gurka och mango.

Denna skönheten smakade mycket koriander och heter Strandtrehage på danska. och vet inte vad den heter på svenska. Den är helt ny för mig och inget jag jobbat med under mina år i restaurangköken.
Vet du vad den heter på svenska?

Klassisk vatten krasse och med klassisk stark, senapsaktig smak.

 

Läkarens spis eller sjörbjuggsört. En smak av bitter och stark pepparrot.
Jag hoppas jag fått rätt på namnen. Vild Mad har även en app där du kan samla och leta upp vilda och ätliga växter i naturen. Både i skog, vid vatten och öppna landskap. Borde ju finnas en svensk app med, som är liknande.

 

Vi fick höra Roderick Sloan prata om musslor.

 

Anita Dietz bjöd på tång.

 

Det ingick en lunch där förrätten bestod av ett berg av örter. Serverades tillsammans med surdegsbröd och sumac.

 

Varmrätten var fortsatt örter men med palmhjärta och oca rot från restaurang Taller i Köpenhamn.

Desserten var en ljuvlig gräddbulle. Den hittar du på mitt instagram.

Så är du intresserad av att lära dig mer är Vild Mads hemsida och app väldigt bra verktyg.
Är du redan ute i skog och mark, så tänk med både huvud och hjärta. huvudet, så du inte äter något giftigt. Med hjärtat, är det små bestånd, så låt de stå. Oavsett vad det är.

PUSS//Sandra

Dela på:

Annons

Laddar