Annons

Världens sämsta bulle!

Efter gårdagens kontorsjobb tänkte jag att det skulle sitta fint med ett bullbak! Sötsuget hade slagit på och jag behövde ett blogginlägg.

I mitt huvud spelades en film upp om fantastiska blåbärsbullar som var sådär perfekt snurrade som bullarna man ser på duktiga konditorns My Feldts instagram.

Ville hålla det enkelt, så jag utgick från receptet som stod på torrjästens baksida.

Hade bästa förutsättningarna med hemkokt blåbärssylt från faster Kylla, mandelmassa och ett finfint ekologiskt vaniljpulver.
Jag gjorde 3 små ändringar i receptet. Som i mitt tycke inte skulle spelat någon roll.
Vetemjölet blev siktat rågmjöl. Inga konstigheter. Mjölken byttes mot mandeldryck (hade ingen mjölk). Och kesellan, samma mängd, blev turkisk yoghurt istället. Inga konstigheter.

Dock reagerade jag på varför torrjästen skulle stå med mjölet i 10 minuter. Om ingen vätska är tillsatt, så är det väl ingen process som sätts igång?
Att köra degen i 10 minuter är heller inget konstigt, men vila?! Inte jäsa?! Och efter de där 10 minuterna var degen väldigt, väldigt kladdig..
När degen vilat (om man nu kan kalla det en deg..) så var det dags att baka ut. Och lite kladd är ok, men det gick f-n inte att varken trycka ut degen eller ens kavla. Och det tillsattes mjöl. Mer mjöl. Och ännu mer mjöl, men det blir liksom aldrig en hanterbar deg.
Jag väljer att fortsätta ändå..

*beeeeeeep*

Förstår du min frustration? Fick till slut till en någorlunda platta. Tror du det gick att vika den dubbel? Nä, just det. Degen bara fastnade.
Men skam den som ger sig.
Jag.ska.ha.bullar.

Jag lyckas till slut, med diverse hjälpmedel, få upp längder som jag snurrar till sådär härligt och rustikt. Eller nästan iaf.
Hoppet kom tillbaka.
Tyvärr var utseendet efter 90 minuters jäsning inte detsamma.
Men hoppet är det sista som överger en. Även om fula, så kan de ju smaka gott? Och när nybakade penslade jag med lite smält smör, sirap och strödde över socker.

Såg fram emot kvällsfikan.

Bulljäveln smakade banan.
Jag vet inte hur, och vart det gått fel. Men uppenbarligen gick det åt helvete.

Så vill du ”lyckas” med detta recept, så måste du få till en riktigt kladdig deg, slösa bort en perfekt hemkokt blåbärssylt och få den där blåbär- och mandelmassabullen att smaka banan när klar.

(eller följ receptet till punkt och pricka och du slipper att bli bitter och utan bullar. Och, ja. Inlägget är skrivet med en nypa ironi och stor dos självdistans)

Lycka till!

PUSS// Fröken bitter

Dela på:

Annons

Laddar