Annons

Fredagsgott med lax – recept

Ska du äta tacos idag? Eller ska du kanske prova detta härliga recept med sotad kallrökt lax, krämig hollandaisesås och laxrom. Perfekt plockrätt till fredagsmyset!

Sotad lax med citronhollandaise

En enkel plockrätt som gärna får vara en del av lite mer mat. Bara två personer? minska mängden lax något, servera med en grönsallad och en bit surdegsbröd så har du en finfin fredagsmiddag!

Annons

4-6 portioner 30 minuter

400 g kallrökt lax i hel bit
1 tsk torkade dillfrön
1 tsk torkade fänkålsfrön
1 ½ tsk rött paprikapulver
rapsolja

Citronhollandaisesås
2 äggulor
75 g osaltat smör
½ citron saft + finrivet skal
1 nypa cayennepeppar
Salt, peppar

Garnering
40 g lax- eller forellrom

TIPS!
Inte bekväm med att slå din egen hollandaisesås? Köp färdig av bättre kvalité och pimpa själv med citroncest och kryddor.

  1. Ta av ev skinn och skär laxen i två längder. Blanda dillfrö, fänkålsfrö och paprikapulver och rulla laxen i kryddblandningen.
  2. Bryn snabbt alla sidor på laxen i en stekpanna i olja på medelhög värme. Kryddblandningen kommer ge ett något mörkare, ”sotat” utseende på laxen. Skär i mindre bitar när kallnat.
  3. Citronhollandaisesås: Smält smöret på svag värme utan att det bryns och separera gulorna från vitorna. Frys in vitorna eller gör denna apelsinsallad med marängtopp till dessert.
  4. Vispa upp äggulor och citronskal + saft i en skål i ett vattenbad. Tillsätt det varma smöret i en fin stråle under kraftig vispning för hand. Undvik bottensatsen från smöret. Smaka av med salt, peppar, cayennepeppar och ev mer citron.
  5. Servera laxen med sås, rom och hackad dill om du vill.

Recept & bild: Sandra Palmqvist

Dela på:

Annons

Laddar