Annons

Säsong för skrei

Skrei är den norska torsken som varje år mellan januari och april kommer till den nordnorska kusten för att leka. Den långa resan från Barents hav i det klara kyliga vattnet gör att skrei blir muskulösare, fastare och vitare i köttet än vanlig torsk. De senaste åren har fisken verkligen etablerat sig i svenska kockars hjärtan.

Snabb fakta

  • Namnet ”skrei” kommer av det gammelnorska ordet för skrida, vandra.
  • Skrei kommer från världens största torskbestånd, ett bestånd som är hållbart och i god tillväxt.
  • Skreien vandrar från Barents hav till Nordnorges kust för att leka januari-april, då den traditionsenligt fiskas och avnjuts färsk i säsong.
  • Skrei får bara kallas skrei mellan januari och april och kallas skrei även i Spanien och Frankrike.
  • Skrei som har märket Skrei® i ryggfenan är kvalitetsmärkt och är behandlad och packad enligt en noga definierad standard som borgar för hög kvalitet.
  • Skrei passar utmärkt att både ugnsbaka, pochera, rimma, koka in eller steka.
  • Det är tradition att använda hela fisken – from nose to tail. Huvudet skickas till Nigeria, magen till Asien och i Sverige tar vi varmt emot kind, tunga och filéer. 
Jag på Skrei-kickoff på Myre i nordNorge för något år sedan.
Annons

Om du bor i, eller är på besök i vår huvudstad, pågår det just nu en Skreifestival. Där kan du få äta skrei på 8 olika restauranger (bl.a Ulla Winbladh, Edsbacka Wärdshus, Melanders, Sjöpaviljongen) och tillagad på 38 olika sätt. Inte helt fel!

Den resan jag fick göra tillsammans med Norges Sjömatråd upp till Norge och fiska Skrei är något av det bästa jag upplevt i mitt liv! Får du någonsin chansen att göra detta.

SÅ.GÖR.DET!

Fina fisken!

 

Så himla vacker miljö!

Puss//Sandra

Källa: Norges Sjömatråd
Foto: Marius Fiskum

Dela på:

Annons

Laddar