Annons

Fläskfilépanna – recept

Ibland är det gott med en fläskfilé! Köp gärna svenskt kött och tillaga det med vördnad. Fläskfilén smakar egentligen inte så himla mycket och överstekt är ännu värre. I detta recept får grisen syrligt sällskap av härliga äpplen, hetta från chili och lite sötma från aprikosmarmelad. Och innan du opponerar dig om marmeladen, så är det inte mer marmelad per person än vad du kanske hade haft på din frukostmacka. Vill du inte använda aprikosmarmelad så använd lite honung ihop med några torkade aprikoser som tillsammans får puttra med på slutet.
Chilin tillsammans med sötsyrliga äpplen och söt aprikosmarmelad lyfter fläskköttet och ger bra smakbalans. Tänk på att all chili har individuellt olika styrkor, även de av samma sort, så smaka dig fram!

Fläskfilépanna

4 pers 45 minuter

1 fläskfilé, ca 600 g
2 gul lök
matfett till stekning
2 äpplen
1 röd chili, typ spansk peppar
1 dl aprikosmarmelad
1 dl vatten
1–2 kvistar färsk rosmarin, eller 1-½ tsk torkad
salt och peppar

Annons

1.Skala och skiva löken, bryn den mjuk i valfritt matfett. Ställ åt sidan. Klyfta äpplena, ställ åt sidan. Repa och hacka rosmarin grovt.
2.trimma av ev senor och skär köttet i 1 ½ cm tjocka bitar, banka ut lätt och bryn i samma panna som du stekte löken i, med eventuellt lite mer matfett, tills köttet får fin färg på båda sidor.
3.Tillsätt den brynta löken, chili, äpple och aprikosmarmelad och låt stekas under omrörning några minuter.
4.Tillsätt till sist vatten och rosmarin, salta och peppra och låt sjuda ihop 5 minuter. Servera gärna med ugnsrostade rotfrukter.

Recept: Sandra Palmqvist
Foto: Christina Uhlin

Dela på:

Annons

Laddar