Sandra Palmqvist
Annons

Krämig panna med fläskfilé, senap och äppelcider

En snabblagad och riktigt smarrig middag som passar både till fredagsmyset som till finmiddagen på en lördagkväll! Och receptet funkar lika bra på kyckling och nötkött med! Givetvis går denna rätt att med enkla medel att göra både vegetarisk och vegansk!
Krämiga pannor är underbar mat en fredagkväll! Speciellt när det som denna krämiga panna med fläskfilé, senap och äppelcider går supersnabbt och har få ingredienser!
Krämiga pannor är underbar mat en fredagkväll! Speciellt när det som denna krämiga panna med fläskfilé, senap och äppelcider går supersnabbt och har få ingredienser!

Krämig panna med fläskfilé, senap och äppelcider

En snabblagad och riktigt smarrig middag som passar både till fredagsmyset som till finmiddagen på en lördagkväll! Och receptet funkar lika bra på kyckling och nötkött med!

Annons

♥ 4 portioner
♥ 45 minuter

Annons

1 fläskfilé, ca 600 g
600 g potatis eller blandade rotfrukter
2 dl alkoholfri äppelcider
2 dl vispgrädde
½-1 dl grovkornig senap
salt och peppar
1-1 ½ msk torkad rosmarin
+ 2 msk kött/kyckling/vegetarisk- fond till såsen för extra mustighet.
valfritt matfett till stekning

 

Tips!

• Om du inte vill använda fläskfilé går det bra att byta samma mängd rätt av mot kyckling, rotfrukter, nötkött eller något vegetariskt protein. För smakerna i såsen går väl ihop med dessa med.

• Vill du ha mindre socker, så köp sockerfri äppelcider.

Annons

• Rekommenderar inte att ta bort grädden helt, men det går bra att byta hälften mot en mejeriprodukt med lägre fetthalt eller mot uppblandad kött/kyckling/vegetarisk- buljong (d.v.s fond utspädd med vatten).

• Eller varför inte göra pannan vegetarisk? Skär och ugnsrosta stora bitar rotselleri som du vänder ner i såsen när färdigrostade och byt ut fonden till grönsaksfond. Vill du göra den vegansk så byt ut mejeriprodukterna mot ”matgrädde” av t.ex soja eller havre.

• Gott är det givetvis med rostade rotfrukter av blandat slag istället för endast potatis. Släng även ner några klyftor äpple med i formen så blir det ännu mer smak!

Gör så här!

1. Dela potatisen om stora, annars behåll de hela. Lägg i ugnsfast form med olja, salt, peppar rosta gyllene i varm ugn på 225°. Ca 30 minuter. Känn med sticka så klara.
2. Putsa köttet fritt från ev senor. Skär i 1,5 cm tjocka skivor och stek gyllene i en stekpanna med matfett, salt och peppar. När genomstekt ta upp köttet ur pannan och lägg åt sidan.
3. Skölj inte ur pannan, utan häll ner och vispa ur pannan med äppelcidern, grädde, senap, buljong och rosmarin. Låt sjuda ihop 5-7 minuter. Smaka av med salt och peppar. Ev mer senap, cider eller fond.
4. Lägg ner köttet i såsen och servera med den rostade potatisen. Och om du vill strö över färsk rosmarin för extra smak och finish!

Annons

Recept: Sandra Palmqvist
Foto: Sophie Håkansson

PUSS//Sandra

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons

Laddar