Annons

Lättbakad chokladkaka med apelsin

Det är citrustider! Passa på att frossa i nyttigheterna, eller använd smakerna till en kaka. En chokladkaka närmare bestämt. Här kommer ett snabblagat och enkelt recept på en mustig chokladkaka med apelsinsmak!
Lättbakad, mustig och härligt mustig chokladtårta med apelsinsmak och krämig topping!
Lättbakad, mustig och härligt mustig chokladtårta med apelsinsmak och krämig topping!

Chokladkaka med apelsin

Glutenfri och helt underbar chokladkaka som är härligt krämig och mustig.
Kombon choklad och apelsin är klassisk och blir alltid bra!

12 bitar

250 g mörk choklad
250 g smör
250 g florsocker, ca 5 dl
4 ägg
3 apelsiner, finrivet skal av alla 3 samt saft av en. Totalt ca 1 dl saft
1 krm salt
½ dl potatismjöl

Annons

Chokladtopping
100 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
50 g smör

Hacka chokladen fint.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt florsocker och salt. Dra av från värmen och tillsätt hackad choklad, finrivet apelsinskal, apelsinsaft och rör tills en slät smet.
Låt chokladsmeten svalna något och tillsätt äggen. Sikta ner potatismjölet. Smeten kan se skuren ut, men kommer att gå ihop när du rör.
Häll upp i en smord och bröad rund form. Baka i nedre/mitten delen av varm ugn på 200° i 20 minuter. Låt svalna i sin form.
Toppingen: värm på grädden, hacka chokladen och smält ner i grädden. Klicka i smöret och rör chokladkrämen slät.
Häll på kakan, låt stå i rumstemperatur 1 timme för att toppningen ska sätta sig. Om ej servering samma dag, sätt kakan i kyl över natten, fortfarande med formen på.
Låt gärna chokladkakan vara lite rumstempererad vid servering. Vispad grädde är gott till!

Garnera med karamelliserade apelsinskal om du vill, men chokladkakan är god utan med!
Garnera med karamelliserade apelsinskal om du vill, men chokladkakan är god utan med!

Recept & styling: Sandra Palmqvist

Fotograf: Sophie Håkansson

Dela på:

Annons

Laddar