Sandra Palmqvist
Annons

Frukt- och nötbröd

Frukt- och nötbröd kan varieras i oändlighet. Baka på filmjölk eller som i mitt recept, på yoghurt. På bikarbonat eller bara bakpulver. Den torkade frukten och nötterna kan du själv bestämma vilken sort det ska vara. Brödet är saftigt och vackert och smakar underbart till lagrade ostar och salta ädelostar som Saint Agur. Lätt att baka är det med. Du bara rör ihop smeten.
Mustigt och mättande bröd bakat på yoghurt, torkad frukt och nötter. Riktigt gott till julens cheddarost eller till ostbrickan.
Mustigt och mättande bröd bakat på yoghurt, torkad frukt och nötter. Riktigt gott till julens cheddarost eller till ostbrickan.

Frukt- och nötbröd

Frukt- och nötbröd hör julen till. Sirapen ger brödet både mustighet, smak och saftighet. Du kan även baka på mörk sirap om du vill.

Antal: 1 bröd
Tid: 1 timme 15 minuter

Annons

Ingredienser
1 ½ dl ljus sirap
5 dl naturell yoghurt 3 %
5 dl vetemjöl eller rågsikt
3 tsk bakpulver
1–1 ½ tsk salt
2 tsk brödkryddor
2 dl torkade frukter och bär, t ex fikon, aprikoser, tranbär
3 dl blandade nötter, t ex valnötter, hasselnötter
1 dl frysta granatäppelkärnor

Tips!

 • Är du känslig för salt så minska mängden salt i receptet.
  Annons

  Använd t.ex ½ tsk.

 • Vill du ha mindre socker så byt ut sirapen mot t.ex lingonsylt eller äppelmos med låg sockerhalt. Ger både saftighet och sötma.
 • Inget tillsatt socker alls? Beroende på hur sockerkänslig man är så finns det många alternativ. Vetemjölet kan bytas mot lite grövre mjöl, torkade frukten uteslutas och ersättas av frön och korn. Vissa hälsokostaffärer och hemsidor som säljer produkter för träning kan ha sockerfri sirap.
 • Eller rårör dina egna lingon med ett sockerfritt alternativ som passar dig, och använd det för sötman och saftigheten i brödet.

Gör så här!

Annons
 1. Sätt ugnen på 175°.
 2. Mät upp sirap och yoghurt i en skål.
 3. Blanda samman resterande ingredienser och rör sedan ner det i yoghurtblandningen. Granatäppelkärnorna kan röras ner frysta.
 4. Häll smeten i en avlång brödform, ca 2 liter, klädd med bakpapper.
 5. Baka i mitten av ugnen i ca 1 -1,5 timme. Känn med sticka att brödet ej är kladdigt i mitten. Täck över om det börjar se för mörkt ut.
 6. Låt svalna i sin form och stjälp sen upp det.

Recept och styling: Sandra Palmqvist
Foto: Christina Uhlin

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons

Laddar