Sandra Palmqvist
Annons

Krämig potatisgratäng med fylld kycklingfilé – recept

Fredagsmyset hägrar och vad blir det till middag? En klassisk potatisgratäng med fyllt kycklingbröst med ett vegetariskt tillbehör eller en köttbit sitter lika fint en fredagkväll som på nyårsafton.
fylld kyckling med pancetta, lök och torkad aprikos. servera med den mustiga potatisgratängen.
fylld kyckling med pancetta, lök och torkad aprikos. servera med den mustiga potatisgratängen.

Kyckling fylld med pancetta och aprikos med krämig potatisgratäng

4 port 1 timme 30 minuter

4 kycklingbröst
150 g pancetta
100 g torkade aprikoser
½ gul lök
1 msk rapsolja
salt och peppar
Potatisgratäng
1 kg potatis
200 g morot
2 gula lökar
2–3 vitlöksklyftor
3 dl vispgrädde
400 g naturell färskost
150 g riven ost, gärna smakrik och vällagrad

Annons
  • Servering
    ugnsrostade små paprikor och om du vill, en rödvinssky 

Hacka pancetta, aprikoser och lök. Bryn i en panna med rapsolja, salt och peppar. Låt svalna. Skär ett snitt i sidan på varje kycklingfilé och banka sedan ut dem. Sätt ugnen på 125°.
Salta och peppra kycklingen. Fördela fyllningen jämnt på kycklingfiléerna och rulla ihop varje filé i folie eller bakplåtspapper.
Lägg rullarna i ugnsfast form och tillaga i ugnen tills de är genomstekta, 70° innertemperatur. Detta steg kan göras dagen innan. Vid servering, bryn rullarna och låt dem bli varma i ugn på låg värme, ca 100°, i 30 minuter.
Skär bort ändkanterna, rulla kycklingen i färska örter och lägg upp. Givetvis går det bra att bara bryna rullarna och skippa örterna.

Annons
Annons

Gratäng: Tvätta potatis och morot, skala eventuellt och skär i skivor, ca 1 cm tjocka. Skala och skiva löken.
Sätt ugnen på 225°. Koka potatis och morot nästan mjuka i lättsaltat vatten. Låt löken koka med de sista minuterna. Häll av kokvattnet och lägg över i en ugnsfast form.
Skala och riv vitlöken. Koka upp grädden. Rör ner färskost och vitlök. Dra kastrullen från värmen och rör ner riven ost. Smaka av med salt och peppar. Häll blandningen över rotsakerna i formen. Gratinera till fin färg, 10–12 minuter.

Dryckestips!
En Amarone är aldrig fel. Tack vare fyllningen i kycklingen på den salta pancettan och söta torkade aprikosen passar detta ganska mjuka vin med både smak och doft av torkad frukt och körsbär riktigt fint till. Vill du maxa smakerna så gör en rödvinssky på vinet med. tack vare den krämiga gratängen så behövs det inte så mycket rödvinssås. Cirka 2 dl till 4 personer räcker länge och väl.  Castlemare Amarone della Valpolicella Classico, 2015, ca 179kr. Nr 75707

 

Annons

Rödvinssky

2 dl rödvin
3 dl blandad kalv- eller kycklingbuljong
1 banansharlottenlök
5 svartpepparkorn
2 lagerblad
1/2 tsk torkad timjan
nypa salt
nypa strösocker
olja till stekning av lök
en klick smör

  • Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i olja med socker, salt och timjan.
  • Tillsätt vin, pepparkorn och lagerblad. Reducera utan lock tills ungefär hälften.
  • Häll på buljong och koka ner lite till. Sila, smaka av med salt ta i en klick smör.

Recept och styling: Sandra Palmqvist
Foto: Christina Uhlin

ANNONS

Ge bort en tidningsprenumeration i julklapp – få en vacker ljusstake

För endast 159 kr* per prenumeration väljer du fritt bland 23 av Sveriges mest populära titlar!
Välj mellan allt från mat och hälsa till kändisnytt, modemagasin, hem & trädgård och krysstidningar.

Läs mer och beställ din prenumeration här

Dela på:

Annons

Laddar