Annons

Crème brulée med julsmaker

En riktigt bra creme brulé är något av det bästa jag vet. Len och mjuk kräm med en härligt knäckig yta på toppen. Smaksätt med vad du vill. Vanilj, citruscest eller som i detta recept med pepparkakskryddor.
En krämig brulé med julig smak av pepparkaka. Som dessert till en julmiddag eller kanske på nyårsmenyn.
En krämig brulé med julig smak av pepparkaka. Som dessert till en julmiddag eller kanske på nyårsmenyn.

Crème brulée med julsmaker

Detta recept blir ca 5 dl smet. Beräkna till 5 större bruleér eller 10 mindre.

antal: 5-10 st

tid: 2 timmar

3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
150 g mörkt muscovadorörsocker
1 msk pepparkakskryddor
6 äggulor
strösocker, ca 1 msk/brulé att bränna av med på toppen.

Annons

Gör så här!
Koka upp grädde, mjölk, muscovadorörsocker och pepparkakskryddor.
När blandningen svalnat, rör ner äggulorna.
Sila smeten genom en finmaskig sil och häll upp i portionsformar som tål ugnsvärme. Baka i mitten av ugnen i ett vattenbad på 95°. Ca 60 minuter för små och 60–80 minuter för de större. När du skakar formen lite så ska brulée bara dallra litegrann.
Låt svalna helt och sätt sedan i kylen, gärna över natten. Vid servering, bränn av varje brulée med ca 1 msk strösocker i 2-3 omgångar.

Tips!
Muscovadorörsocker kan vara svårt att mäta upp. Därav jag har angett vikt ist för rymdmått i receptet.

Jag bränner alltid min brulé 2-3 gånger. Då blir det riktigt knäckigt! Och bränn försiktigt, det ska inte bli för mörkt.

Ju lägre och bredare form, desto större knäckyta på toppen och kortare tillagningstid i ugnen.

Recept och styling: Sandra Palmqvist
Foto: Christina Uhlin

Dela på:

Annons

Laddar