Sandra Palmqvist
Annons

Tilltugg och snacks till nyår – recept

Plockmat- och tilltugg livar upp vilken tillställning som helst. Man äter på stående fot och minglar automatiskt. Här kommer några av mina personliga favoriter.
Spröda skinkchips på lufttorkad skinka med en smakrik grönärtspesto är ett härligt tilltugg.
Spröda skinkchips på lufttorkad skinka med en smakrik grönärtspesto är ett härligt tilltugg.

Grönärtspesto med skinkchips

Mängd:3 dl

Tid:30 minuter

Annons

skivor av lufttorkad skinka, valfri mängd
50 g skållad och skalad sötmandel
1 vitlöksklyfta
1 dl frysta och tinade gröna ärter
50 g riven parmesanost
1 dl rapsolja
salt och peppar
citronsaft

Annons

Gör så här!
Sätt ugnen på 200°.
Lägg valfri mängd lufttorkad skinka på en bakpappersklädd plåt. Tillaga 8–10 minuter i ugnen och låt sedan torka till i rumstemperatur.
Finhacka den skållade mandeln och vitlöken. Mixa ihop med ärter, riven parmesan och rapsolja med en stavmixer.
Smaka av ärtpeston med salt, peppar och citronsaft. Servera tillsammans med de spröda skinkchipsen.

Annons
Klassisk löjromssnitt. Här en avlång variant.
Klassisk löjromssnitt. Här en avlång variant.

Klassiska romsnittar

Löjrommen kan bytas ut mot valfri annan rom eller så kallad tångkaviar om du vill bjuda vegetariskt.
Antal: 20 st

Tid: 15 minuter

Annons

5 skivor formfranska
ev smör till stekning
½–1 rödlök
100 g löjrom
½–1 dl crème fraiche
hackad dill

Tips!
Här är svårt att ge ett antal på hur många snittar. En brödskiva blir ca 4 avlånga stänger när du skurit av kanterna. Beräkna 1/2–1 tesked, ca 5 g, löjrom/snitt. Löken kan hackas och brödet kan rostas någon timme innan servering. Häng gärna löjrommen. Dvs lägg den i en silduk så att överflödig vätska går bort. Då blir rommen fast och fin.

Gör så här!
Skär avlånga stänger av brödet. Rosta eller smörstek. Skala och finhacka löken.
Lägg löjrom, crème fraiche, finhackad lök och lite dill på brödet och servera direkt.

Annons
Räkor med asiatisk smaker och en enkel laxtartar sitter perfekt till ett glas bubbel.
Räkor med asiatisk smaker och citrus och en enkel rökt laxtartar sitter perfekt till ett glas bubbel med citrustoner.

Räkor med asiatiska smaker
Antal: 8 st
Tid:15 minuter

150 g handskalade räkor, ca 400-500 g med skal
skalet från 1 lime
saften från 2 limer
½ röd chili, typ spansk peppar
1 vitlöksklyfta
1–1 ½ msk fisksås
1 ½ msk hackad koriander, finns i frysen

Tips!
Räkorna kan även serveras på en liten snitt. Då får du ut 10–12 stycken.
Gör så här!
Skala räkorna. Riv skalet av en lime, pressa saften ur två.
Finhacka chilin. Skala och riv vitlöken. Rör ihop med räkor, lime, koriander och fisksås.
Lägg upp räkorna i 8 små glas.

Rökt laxtartar på sked
Antal: 8– 10 st
Tid: 15 minuter

200 g kallrökt lax
½ bananschalottenlök
1–1 ½ tsk riven pepparrot
10 cm gurka
salt och peppar
ev pepparrot till garnering

Tips!
Går även bra att lägga tartaren på små brödsnittar. Beräkna att det blir lika många.
Gör så här!
Tärna laxen fint. Skala och finhacka löken fint. Riv pepparroten fint, tärna gurkan fint.
Rör ihop allt och smaka av med salt och peppar. Lägg upp på skedar och servera. Garnera eventuellt med lite mer riven pepparrot.

Recept och styling: Sandra Palmqvist
Foto: Christina Uhlin

ANNONS

Ge bort en tidningsprenumeration i julklapp – få en vacker ljusstake

För endast 159 kr* per prenumeration väljer du fritt bland 23 av Sveriges mest populära titlar!
Välj mellan allt från mat och hälsa till kändisnytt, modemagasin, hem & trädgård och krysstidningar.

Läs mer och beställ din prenumeration här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar