Sandra Palmqvist
Annons

Snabb nyårsmat

Inte bestämt dig för vad som ska serveras på nyårsafton? Lugn! Här kommer många enkla och snabba förslag och recept. Och tycker du att allt kan vänta tills imorgon så missa inte mina sista minuten tips!

enkel-forratt-med-lojrom

Sandras ostentré

En väldigt enkel förrätt, men så himla god! Går bra att göra dagen innan. Ta ut ur kylen en stund innan servering, ca 40 minuter.
• 4 pers • 45 min
4 ägg
2 dl vispgrädde
2 dl grovriven vällagrad hårdost
Tillbehör
1 liten rödlök
50 g löjrom eller annan finkornig rom
crème fraiche

Annons

1.Sätt ugnen på 100°, gärna varmluft. Rör ihop ägg, grädde och riven ost. Skala och finhacka löken, lägg åt sidan.
2.Häll upp äggblandningen i fyra värmetåliga skålar eller djupa tallrikar. Tillaga i 30–35 minuter. Vicka lite på tallriken, smeten ska gunga lite i mitten men inte vara ogräddad.
3.Låt svalna och lägg sedan på rom, crème fraiche och lök.
Tips!
Om du häller smeten i en låg vid ugnsform, ca 15×15 cm, och bakar av hela, så blir det även ett utmärkt tilltugg. Du skär i små bitar och garnera med rom, crème fraiche och lök! Ev kortare tillagningstid, ca 15 minuter.

Annons
Enkel och snabblagad chokladmousse. Denna ska jag definitivt göra på nyår!
Enkel och snabblagad chokladmousse. Denna ska jag definitivt göra på nyår!

Dajmfluff med granatäpple
Antal: 2 port
Tid: 20 minuter

Egentligen räcker detta recept till lite fler än 2 personer. Men det är så gott, så det gör inget att det blir lite extra!

Annons

100 g mjölkchoklad
1 ½ dl vispgrädde 40 %
1 dubbeldajm
½ granatäpple
Tips!
Andra goda tillbehör till dajmfluffet är citrussallad, hjortron från frysen som du sjuder upp med lite socker eller en klick vispad grädde och skivad banan.
Gör så här!
Hacka mjölkchokladen och lägg i en skål.
Värm grädden, låt den ej koka, och häll över den hackade chokladen. Rör runt tills chokladen smält helt. Ställ i kyl och låt svalna helt.
Hacka dajmen och vänd ner i chokladgrädden, ställ tillbaka i kyl.
När helt kall (efter några timmar eller nästa dag): Vispa chokladblandningen med elvisp någon timme innan servering och fördela i glas eller koppar. Garnera.

Annons
Jag förkokar alltid min potatis och blandar gärna ner andra rotfrukter med. färskost i gratängsåsen gör potatisgratängen härligt krämig.
Jag förkokar alltid min potatis och blandar gärna ner andra rotfrukter med. färskost i gratängsåsen gör potatisgratängen härligt krämig.

Potatisgratäng
1 kg potatis
200 g morot
2 gula lökar
2–3 vitlöksklyftor
3 dl vispgrädde
400 g naturell färskost
150 g riven ost, gärna smakrik och vällagrad

Annons

Tvätta potatis och morot, skala eventuellt och skär i skivor, ca 1 cm tjocka. Skala och skiva löken.
Sätt ugnen på 225°. Koka potatis och morot nästan mjuka i lättsaltat vatten. Låt löken koka med de sista minuterna. Häll av kokvattnet och lägg över i en ugnsfast form.
Skala och riv vitlöken. Koka upp grädden. Rör ner färskost och vitlök. Dra kastrullen från värmen och rör ner riven ost. Smaka av med salt och peppar. Häll blandningen över rotsakerna i formen. Gratinera till fin färg, 10–12 minuter.

Recept och styling: Sandra Palmqvist
Foto: Christina Uhlin

ANNONS

Ge bort en tidningsprenumeration i julklapp – få en vacker ljusstake

För endast 159 kr* per prenumeration väljer du fritt bland 23 av Sveriges mest populära titlar!
Välj mellan allt från mat och hälsa till kändisnytt, modemagasin, hem & trädgård och krysstidningar.

Läs mer och beställ din prenumeration här

Dela på:

Annons

Laddar