Sandra Palmqvist
Annons

Enkla nyårstips!

Ibland kan man inte bestämma sig, ibland har inte tiden funnits. Här kommer några snabba nyårstips på enkla maträtter med minimal arbetsinsats.
Det går att laga en skaldjurssoppa även om man har ont om tid.
Det går att laga en skaldjurssoppa även om man har ont om tid.

Tips på fler enkla förrätter:

 • Inte tid att göra egen hummersoppa? En bra färdigköpt hummer- räk eller skaldjursfond som får kokas upp med grädde, konjak och kryddor blir en bra och snabb grund. Servera med valfria skaldjur.
 • Underskatta aldrig charkbrickan. Några goda korvar, skinkor och pateér med pickles, surdegsbröd är både enkelt och gott. Välj produkter av både fågel, nöt och gris för en bra variation.
 • En löjromskräm/dippa serverad med knapriga potatischips är en himmelsk kombo! Du blandar creme fraiche, finhackad rödlök, löjrom. Smaka av med salt, peppar ev citron och kanske dill. Voila! Funkar både som förrätt och tilltugg.
 • ”Carpaccio” på rökt kött eller fågel och även lax (färsk som kallrökt)är gott med en puré på blomkål eller jordärtsskocka. Bara koka mjuk och mixa med lite smör, smaka av med salt och peppar. Servera med lite grönt och gott bröd med riktigt smör.
 • Annars köp en färdig räkröra. Nu gör många butiker sina egna röror och säljer och många av dom smakar ganska bra. Be om ett litet smakprov innan du köper. Servera på en toast. Perfekt om ni är många.
Annons

 

Tips på enkla varmrätter:

 • Om du/ni är tajt på det så är ett knytkalas det allra bästa.
 • Allt i en form funkar även på nyårsafton. Och orkar/hinner du inte göra eget så är det ok att köpa färdigt. Köp färdig potatisgratäng. En hel kyckling, köttbit av ryggbiff/entrecote eller rostade grönsaker sköter sig själv i ugnen och har minimal arbetsinsats.
 • Färsk pasta tar ca 3 minuter att koka. Fräs upp lök, vitlök i olja. En skvätt vitt vin och lite grädde, koka ihop. När pastan kokar vänd ner valfria skaldjur. Om så handpillade räkor eller skalade kräftstjärtar. Ta det du gillar. En varmrätt som är klar på max 15 minuter.
 • Rostade rotfrukter eller rostad sötpotatis är precis lika gott som en potatisgratäng, men mindre jobb (och mindre fett för den som är ute efter det) och passar både till fisk, fågel och kött.
Annons

 

Tips på enkla desserter:

 • Glass med varm bärkompott: Valfria bär från frysen som värms på med lite socker. Jag älskar kombon vaniljglass med varma hallon eller med varma hjortron. Mums! Strö över hackade nötter för extra crunch. Saltrostade eller kanderade är gott till vaniljglass.
 • Smördegsflarn: Skär ut passande portionsbitar. lägg riven mandelmassa i botten. Toppa sen med valfri frukt. T.ex tunt skivade äpplen, päron eller varför inte prova med banan? servera med vispad grädde eller vaniljglass och om du vill kolasås.
 • Varva i glas: t.ex äpplemos/kavringssmulor/vaniljkräm. Smulad kavring steks upp i smör med kanel och socker. Eller gör kombon hjortronsylt/digestivekex/mascarpone. Toppa med hackad choklad och mascarponen kan du söta upp eller smaksätta med vanilj.
 • Chokladkräm/fluff: hacka 200 g valfri choklad (vit, ljus, mörk) häll över 3 dl värmd vispgrädde. Ta 2,5 dl om du använder vit choklad. Låt grädden ej koka. Häll över chokladen, låt svalna. När kallt vispa upp. Du kan smaksätta med vad du vill. kanske lite lakrits? Dajmchoklad? Och servera med t.ex granatäpple, mango eller en citrussallad.
Annons

Gott nytt år!

Annons
Önskar er alla ett riktigt gott nytt år och god fortsättning!
Önskar er alla ett riktigt gott nytt år och god fortsättning!
Annons
Dela på:

Annons

Laddar