Sandra Palmqvist
Annons

Enkel lördagsmiddag – Den perfekta charkbrickan

Skönheten i det enkla. Att bjuda dina gäster på en gedigen ost- och charkbricka kan bräda vilken meny som helst!
Chark och ost funkar precis lika bra på en lördagsmiddag som en 3-rättersmeny.
Chark och ost funkar precis lika bra på en lördagsmiddag som en 3-rättersmeny.

De bästa middagarna jag haft eller varit bjuden på, så har det inte bjudits på komplicerade anrättningar eller matlagningskonster. Jag skulle ljuga om jag skrev att jag älskade plockmat. Jag är helt galen i plockmat! Inte stora vulgära buffeér, utan riktigt bra ostar, oliver, röror och  surdegsbröd. Gärna i sällskap av härliga charkprodukter.

Så här gör du en riktigt bra charkbricka

Grundregeln: ”more is more, less is poor”

Välj ut 3-4 riktigt bra, av vardera, ostar och charkuterier: hårdost, mjuka ”dessertostar”, kittost, blåmögelost, ko, get, buffel. Endast din fantasi som sätter gränserna. Om möjlighet, besök gärna en ostbutik.

Annons

Sen har du lufttorkade skinkor av olika slag, varm- och kallrökta korvar, salamis. Här finns idag också en stor variation. Nötkött, gris, vilt, fågel etc, etc.

Annons

Fyll sen på med olika sorters kex: salta, söta, med smak, surdeg, grova.

Ett nybakat surdegsbröd med riktigt smör är som grädde på moset till en ost- och charktallrik. Köp från bageriet, eller om ork och lust finns, baka eget.

Nu i vintertid när våra svenska bär och frukter är sparsmakade med sin närvaro, så satsa på exotisk frukt eller använd frukt och bär från frysen (hoppa vindruvorna).
Våra svenska äpplen är dock underbara att klyfta ner och sjuda ihop med lite honung och ett uns vanilj, som komplement till brickan.

Rostade nötter serverar jag alltid när jag har ost och chark. Härlig textur och smak till ost.

Oliver

Röror. Gör dina egna eller köp färdiga. Kronärtsskockskräm, tapenade, creme friache med riven västerbottenost. Glöm inte några grönsaker. T.ex morot och blomkål.

Annons

Nu borde du ha allt för en enkel, men rejäl plockmatsbuffé.

Bästa vinet till en charkbricka

Som du vet gillar jag vin, och det är till 99,99% jag alltid dricker det till min ost.

Kryddig doft med inslag av fat. Smak av torkade körsbär, choklad och ett uns lakrits. Perfekt till ost!

Fruktigt och samtidigt fylligt rödvin, med smak och doft av torkade körsbär, choklad och lite fat. Ganska markant fruktsyra, men ändå mjuk och mild.
Passar extra fint till den färska tremjölksosten ”La Tur” av både get- ko- och fårmjölk eller en ”Robiola” smaksatt med färsk tryffel. Prata gärna med personalen på systembolaget. De flesta har mycket kunskap.

Puss och trevlig helg!

Annons

Missa inte:

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar