Annons

Vetebullar med lime, vit choklad och mandelmassa – recept

Att baka är för många både rogivande och rolig hobby. Dessa vetebullar fyllda med mandelmassa, lime och vit choklad är supergoda och väcker ens baklust!
Det är säsong för citrus och dessa vetebullar med lime, vit choklad och mandelmassa sitter som en smäck och får en faktiskt att längta till våren!
Det är säsong för citrus och dessa vetebullar med lime, vit choklad och mandelmassa sitter som en smäck och får en faktiskt att längta till våren!

Bullar med lime, mandelmassa och vit choklad

Dessa bullar smakar som bäst nybakade och ljumma.

30 st

50 g färsk jäst
5 dl standardmjölk
150 g smör, mjukt och rumstempererat
1 ägg
1 ½ dl strösocker
12-13 dl vetemjöl + lite till utbakning
½ tsk salt
Fyllning
100 g smör, mjukt och rumstempererat
200 g mandelmassa
4 limes
100 g vit choklad
Garnering
ca ½ dl ljus sirap
1 msk vatten
2 msk strösocker

Annons
Att äta en nybakad bulle och dricka ett gals iskallt mjölk till är som en försmak av himmelen!
Att äta en nybakad bulle och dricka ett gals iskallt mjölk till är som en försmak av himmelen!

Tips!

Låt gärna råvarorna stå ute i rumstemperatur över natten, både smör, mjölk och ägg. Om du inte ska ha bullkalas samma dag du bakar så frys in bullarna direkt när de svalnat.

Gör så här!

  1. Smula ner jästen i en bunke eller matberedare. Värm mjölk fingervarm, 37°, och häll den över jästen. Rör tills jästen löst sig.
  2. Klicka ner det mjuka smöret. Tillsätt ägget, sockret och mjölet lite i taget. Knåda/kör degen till elastisk konsistens. Tillsätt saltet sist och kör några minuter på hög hastighet.
  3. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 50 minuter.
  4. Tryck ut degen med mjölade händer till en rektangel, ca 50×70 cm, på mjölat bord. Bre på smöret. Riv mandelmassan grovt över degplattan, finriv sedan limeskalet över. Hacka chokladen fint och strö över.
  5. Rulla ihop degen och skär i 30 bullar. Lägg på bakpappersklädd plåt eller i formar. Låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 225° varmluft.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Ägget i degen och den vita chokladen i fyllningen kommer att göra så att bullarna får fin färg utan att man penslar bullarna med ägg som man vanligtvis gör.
  7. Rör ihop sirap och vatten. Pensla blandningen på bullarna och strö över socker direkt när de kommer ut från ugnen. Ev mer limecest vid servering, både för ögat och munnen.
Bullbak är perfekt syssla på helgen! Baka och frys in. Glöm inte att provsmaka några stycken först bara..
Bullbak är perfekt syssla på helgen! Baka och frys in. Glöm inte att provsmaka några stycken först bara..

Recept och styling: Sandra Palmqvist
Foto: Sophie Håkansson

Dela på:

Annons

Laddar