Annons

Bakom kulisserna – jul

Jul? Tänker du nu. Du läste rätt. Vi har precis gjort årets julbord. Och då var vi egentligen sent på det, men tiden fanns inte kring den "riktiga" julen. Det blev ett ganska så klassiskt julbord. Nedan får du några glimtar från min mobil av matfotograferingen.
Fotograf Kicki i full gång med årets julfotografering.
Fotograf Kicki i full gång med årets julfotografering.

Så här ser det oftast ut i provköket när vi plåtar. För ett utomstående öga ett kaos. För oss som jobbar i det, ett organiserat kaos. Det ligger rekvisita lite överallt och mat står i alla hörn och kanter. På bordet där vi tar bilderna, i ugnen, på spisen.

Annons
Julfotografering 2019 i full gång. Ägg, sill och köttbullar givetvis.
Julfotografering 2019 i full gång. Ägg, sill och köttbullar givetvis.

Detta kanske ser rörigt ut för dig, men på bordet är det sällan allt fotograferas. Just här vill jag minnas att det är den vit/gröna sillen i glasburken som är fokus. Tillsammans med ägghalvor och mörk julöl.

Julig rekvisita. I år klassiskt rött och vitt.
Julig rekvisita. I år klassiskt rött och vitt.
Organiserat kaos ur en annan vinkel.
Organiserat kaos ur en annan vinkel.
Här ser du en del av resultatet från Kickis kamera. Stekt sill med lingon och snaps.
Här ser du en del av resultatet från Kickis kamera. Stekt sill med lingon och snaps.
Ytterligare en klassiker: grönkålspaj. I en annorlunda tappning.
Ytterligare en klassiker: grönkålspaj. I en annorlunda tappning.
Kombinationen ädelost ihop med pepparkaka blev populärt för många år sedan, men håller fortfarande och det är ju sååå gott!
Kombinationen ädelost ihop med pepparkaka blev populärt för många år sedan, men håller fortfarande och det är ju sååå gott!
Gravad lax med hovmästarsås. I gravningen en hemlig ingrediens, men det får du veta först till jul...
Gravad lax med hovmästarsås. I gravningen en hemlig ingrediens, men det får du veta först till jul…

Jag får många frågor kring mitt jobb. Det är många som tycker det verkar…mysigt. Det ses inte som jobb av alla.
Att skriva recept, laga upp maten, styla och genomföra fotograferingen går inte att jämföra med när en annan står och gör ett långkok hemma vid spisen med ett glas vin i handen. Bakom de bilder och recept du ser i tidningen så ligger det många timmars arbete bakom.

Ett recept kan för mig ta 10 minuter att skriva eller en timme. Jag är människa, så givetvis beror det på mitt humör och sinnesstämning, vilken säsong gäller recepten. Vissa recept och säsonger är lättare än andra. Och så beror det mycket på min omgivning. Sitter i ett öppet kontorslandskap och är extremt ljudkänslig. Ibland funkar det. För det mesta behöver jag vara någon annastans. Julbordet igår bestod av 12 recept. Gick hyfsat smidigt att skriva recepten trots att det den dagen jag skrev, hade nästan ett vårliknande väder utomhus.
Och plåtningen igår flöt på. Om än en väldigt lång dag. Stora matfotograferingar kan ibland ta 10-12 timmar från start till att sista smulan är undanplockad. Då är man lite trött och förhoppningsvis nöjd coh det är skönt att sen få sitta ner vid datorn i lugn och ro och färdigställa jobbet för lämning.

Matstylingen jag gör består av rekvisita från loppis, privata saker och från vårt rekvisitaförråd. Det är sällan vi köper nytt, men vi lånar gärna när det kommer nyheter. Och mycket återanvänds.

Många undrar även vad vi gör med maten? En del kan blir förstört under själva fotografering. Är det en skaldjursfest utomhus som pågått en varm dag i x antal timmar, så låter jag ingen smaka.
Men om fortfarande ätbart kan jag ibland kalla in kollegor som passerar provköket för att smaka och ge sin åsikt. Det jag gillar, gillar kanske inte någon annan.

oups..

Ibland går det åt skogen. Som igår när jag skulle lyfta upp min paj och den går i sönder…
Då tackar man sin lyckliga stjärna för att den inte gick i golvet (hänt det också…) och försöker fixa det så gott det går för själva bilden.

Idag är det fredag och helgen är runt hörnet. Här väntar långa hundpromenader, mys, mello och köksrenovering.
I veckans Allers finns riktigt bra plockmat som passar perfekt till första deltävlingen imorgon.

Nästa vecka går jag igång med den stora påskfotograferingen och det blir även en kick-off med jobbet.
Sen har jag en rolig nyhet som jag hoppas få berätta för dig snart :)!
Hoppas du får en riktigt fin helg!

PUSS

Dela på:

Annons

Laddar