Annons

Stellagalan – de bästa kvinnorna inom gastronomi

Igår belönades de bästa kvinnorna inom mat och dryck i Sverige. Galan hölls på Fotografiska i Stockholm och pris delades ut i 9 olika kategorier. Konferencier under galan var Sissela Kyle, själv ledamot i Gastronomiska Akademien. Personligen hoppas jag att denna galan inte ska behövas i framtiden. Eller så behövs det fler.
stellagalan är en gala av, för och med kvinnor. allt för att hylla de bästa kvinnorna inom Sveriges gastronomi.
stellagalan är en gala av, för och med kvinnor. Allt för att hylla de bästa kvinnorna inom Sveriges gastronomi.

Kvinnlig stjärnglans!

På vinnarlistan fanns den nyskapande kokboksförfattaren och stylisten Luise Vindahl, kocken Frida Nilsson samt Hedda Bruce som snabbt blivit en stjärna på barhimlen.

Luise menade att det var extra power att få pris på Stellagalan.
– Det känns extra grymt att vinna ett pris där kvinnor stöttar kvinnor, menade hon.

Annons

Hederspriset gick till legendariska Malin Söderström, krögaren som varit förebild för många andra kvinnor i branschen.
– Jag tycker vi ska bli bättre på att be hjälp och skaffa oss stöd och hjälp i karriären. Då kommer det bra saker till en! kommenterade hon sitt pris.

Årets vinnare hade också god spridning över landet med två vinnare i Skåne och två i Göteborg samt en i Växjö.
– Nu känns redan det som länge sedan, men det var faktiskt bara i början av 2017 som vi kvinnor från mat- och mediabranschen gick samman och grundade Stellagalan. Med hjälp av modiga och framsynta sponsorer har vi i år kunnat fortsätta att bygga ett evenemang som lyfter fram kvinnor i den gastronomiska branschen, säger Anette Rosvall, ordförande för Stellagalan som idag drivs av en grupp om tio kvinnor.

Detta år var även män som stöttar arbetet för jämställdhet i branschen välkomna att delta på galan.
– När vi jobbar tillsammans kan vi skapa en bättre och smartare bransch. Det visade bland annat de konstruktiva diskussionerna på vårt jämställdhetsforum som inledde galan, menar Anette Rosvall.

 

Samtliga vinnare inklusive motivering:Stella Bagare Ia Ahlsgård 
PM Bröd och Sovel, Växjö

Med ett hängivet driv och en passion för hantverket är hon en stor förebild för så väl unga som seniorer i branschen. Hon är en bagerska med ett stort mått av ödmjukhet och generositet när hon delar med sig av sina kunskaper.

Stella Bartender Hedda Bruce
Tjoget, Stockholm

Hon är en bartender med intelligens, fantasi och skinn på näsan – en förebild för fler än de i
branschen. Hemtamt rör hon sig mellan det klassiska och det nyskapande – alltid med en personlig touche. Det finns ingen drink som inte blir bättre när den här bartendern serverar den.

Stella Kock, Frida Nilsson
MJ´s, Malmö

På sitt alldeles egna sätt lagar denna kock mat med glädje, mod, passion, klokhet och nyfikenhet.
Det gör henne till en stor förebild och inspirationskälla. Med gedigen kunskap hämtad från några av Sveriges bästa krogar och med en detaljrikedom och smaksäkerhet utöver det vanliga, bidrar hon i allra högsta grad till att driva svensk gastronomi framåt inom så väl smak som jämställdhet.

Stella Konditor, Tea Malmegård,
DoMa, Stockholm

Med stort mått fantasi och yrkesskicklighet skapar hon enastående bakverk som förundrar. Hennes entusiasm, charm och pedagogiska talang lockar till nyfikenhet och kunskapstörst hos nybörjare som får modet att testa sina gränser.

Stella Media, Luise Vindahl
Green Kitchen Stories, Stockholm


I ett eget, vackert och näringstätt universum presenterar hon vegetarisk mat på ett lustfyllt sätt. Kunskap och äkta passion möter vi i böcker, artiklar och sociala medier. Hennes egna uttryck är ett signum som blivit en genre och bildat skola långt utanför Sveriges gränser.

Stella Mentor, Sofia B Olsson,
vRå, Göteborg

I en avvägd balans mellan ödmjukhet och stora visioner stöttar hon kvinnliga kockar och får dem att utvecklas mer än de trodde var möjligt. Hon är en hållbarhetsambassadör både för naturen och arbetsmiljön och ger oss hopp om att kvinnlig kompetens inte kommer gå förlorad.

Stella Servis, Cecilia Richter
Stationen i Skanör

Med ett fantastiskt öga för detaljer och logistik tar hon ansvar för gästens serviceupplevelse.
Hon är lyhörd, hängiven och flexibel utifrån gästens behov utan att tulla på sina eller restaurangens förutsättningar att leverera. Vi ser en mästerlig skicklighet som endast de erfarna behärskar.

Stella Sommelier, Emma Zieman
Thörnströms Kök, Göteborg

Hon levererar hissnande kunskaper i världsklass med känsla och finess. Hon får utmärkelsen för en enastående prestation inte bara under 2018 utan flera år i följd, både på restauranggolvet och på tävlingsarenan. Engagemang, kunskapstörst, nyfikenhet och ett ständigt driv framåt utmärker denna strålande sommelier.

Stella Hederspris, Malin Söderström
Kulturrestauranger, Stockholm

De gastronomiska gärningarna är omfattande och betydande. Hon har visat vägen och blivit en stor förebild för både kvinnor och män i branschen. Det är hennes mod, yrkesskicklighet, förmåga till ständig förnyelse och engagemang för kvinnliga kollegor gör henne till en värdig vinnare av Stella- galans hederspris.

Text och källa: Stellagalan och Newsdesk

Dela på:

Annons

Laddar