Sandra Palmqvist
Annons

Enkelt kryddsmör med ramslök- gott till allt

Ramslök har en smak av gräslök, spenat och mild vitlök. En av mina favoritråvaror. Här i ett enkelt kryddsmör som är gott till allt. Till grillad kyckling, ugnsbakad rotselleri eller en bit kött, men ramslök passar utmärkt till så mycket mer!
Ramslök har en smak av gräslök, spenat och mild vitlök. En av mina favoritråvaror. Här i ett kryddsmör, men ramslök passar utmärkt till så mycket mer!
Ramslök har en smak av gräslök, spenat och mild vitlök. En av mina favoritråvaror. Här i ett kryddsmör, men ramslök passar utmärkt till så mycket mer!

Ramslökssmör

½-1 vitlöksklyfta
50 g färsk ramslök
1-2 msk olja
200 g mjukt och rumstempererat smör

Gör så här:

  1. Ramslökssmör: Skala och riv vitlöken. Ansa och hacka ramslöken fint och mortla ihop med vitlök och olja så det blir en riktigt mosig puré av ramslök. Vispa ihop det med smöret. Eller ännu bättre, mixa ner det snabbt med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
  2. Klicka ut smöret i en sträng på en bit bakplåtspapper, rulla det hårt till en rulle med hjälp av bakpapperet och vrid åt det i sidorna. Låt stelna i kyl.

Tips!

Jag gillar vitlök, så jag tillsätter nästan alltid lite vitlök till rätter med ramslök för att förstärka den smaken. Givetvis går det bra utan vitlök. Och nu när de första bladen kommit är där mer och skarpare smak på ramslöken.

Använd ramslök även till:

Soppa på ramslök är fantastiskt gott! Skala och hacka 1 gul lök och 1 vitlöksklyfta, fräs mjukt i lite olja, häll på ½ dl vitt vin, låt koka ihop lite. Slå på 2 dl grönsaks- eller kycklingbuljong av tärning eller från flaska (eller hemgjord) och 2 dl creme fraiche. Låt sjuda 5-7 minuter, smaka av med salt och peppar och mixa ner ca 50 g grovhackad ramslök. Mixa tills skönt grön i färgen, smaka av och servera till två personer. Ät med en skiva surdegsbröd och ett redigt gott smör 😉

Annons

Att fräsa upp hela ramslöksblad i en panna med olivolja och några tomater och sen vända ner bitar av kallrökt lax och nykokt spaghetti är underbart ljuvligt och en av mina favoriträtter. När ramslökssäsongen är slut gör jag samma rätt, fast med färsk bladspenat.

Recept Sandra Palmqvist
Foto: Sandra Palmqvist

Dela på:

Annons

Laddar