Sandra Palmqvist
Annons

Citron- och mandelkaka med potatis

Vem har sagt att potatis bara är till maträtter? Klart man kan baka på den med! Här får du min variant på Kronans kaka. Jag lovar dig att den är underbar!
Enkel och ljuvlig kaka på mandelmjöl, potatis och citron!
Enkel och ljuvlig kaka på mandelmjöl, potatis och citron!

Citron- mandelkaka med potatis

Antal:12 bitar
 Tid: 1 timme 30 minuter
200 g kokt, kall potatis
3 citroner, gärna ekologiska
3 ägg
3 dl socker
200 g mandelmjöl
1 ½ tsk bakpulver
75 g smör eller margarin

Annons

1. Sätt ugnen på 175°, gärna varmluft. Riv den kokta potatisen på den fina sidan av rivjärnet. Ställ åt sidan.
2. Tvätta citronerna och finriv skalen. Vispa ägg, socker och citronskal fluffigt med elvisp. Blanda bakpulvret med mandelmjölet.
3. Klicka ner smöret i äggsmeten varvat med mandelmjölet under fortsatt vispning. Blanda till sist ner potatisen för hand, ej med elvispen. Blanda väl.
4. Häll smeten i en väl smord och bröad rund form, ca 23 cm i diameter, med avtagbar botten. Gärna med bakplåtspapper i botten.
5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 40–45 minuter.
6. Låt svalna och och stå till sig i 1–2 timmar innan du lossar den. Vid servering, pudra med florsocker. Servera gärna med en vispad grädde och fruktsallad av olika citrusfrukter.

 

Tips!

Godast att göra en dag före servering. Lossa kakan och förslut väl. Spara citronerna och gör en lemoncurd på citronsaften!

Recept & styling: Sandra Palmqvist
Foto: Sophie Håkansson

Dela på:

Annons

Laddar