Sandra Palmqvist
Annons

Perfekt pocherat ägg med grön sparris och lax

Pocherat ägg är inte alls svårt att göra. Serverat med kallrökt lax, hollandaisesås och grön sparris är det en svårslagen kombination. Duka fram på påskhelgens buffébord eller till en extra lyxig söndagfrukost.
Pocherat ägg med hollandaisesås, kallrökt lax och grön sparris är en given klassiker och perfekt både till helgfrukosten som till påskbordet.
Pocherat ägg med hollandaisesås, kallrökt lax och grön sparris är en given klassiker och perfekt både till helgfrukosten som till påskbordet.

Halstrad grön sparris med pocherat ägg, lax och hollandaise

En riktig klassiker!

Antal: 4 port
Tid: 20 minuter

16 st gröna sparrisar
smör till stekning
salt och peppar
4 st ägg
300-400 g kallrökt lax

Hollandaisesås

150 g smör
4 st äggulor
2 msk citronsaft
1 krm cayennepeppar
½ tsk salt

Gör så här!

1. Hollandaise: Smält smöret på svag värme utan att det bryns. Vispa upp äggulor och citronsaft i en skål över ett vattenbad. Tillsätt det varma smöret i en fin stråle under kraftig vispning för hand. Undvik bottensatsen från smöret. Smaka av med salt och cayennepeppar plus eventuell smaksättning.
2. Pochera äggen genom att knäcka ner dem i en kastrull med lite vinäger, sätt snurr på vattnet med en matsked och låt två ägg pocheras åt gången i 2–3 minuter. Lyft upp och gör nästa två.
3. Bryt av den nedersta träiga biten på sparrisen och stek sparrisen snabbt i en panna med smör, salta och peppra.
4. Servera sparrisen med hollandaisesås, pocherat ägg och lax.

Tips!

Vitorna som blir över efter såsen kan du använda i en omelett eller baka maränger. God smaksättning till såsen: Finrivet skal från 1 citron 2–3 msk finhackad dill 2–3 msk finhackad ramslök ½ msk torkade chiliflakes Matigare? Servera allt på en skiva rostat surdegsbröd.

Annons

Recept och styling: Sandra Palmqvist

Foto: Christina Uhlin

Dela på:

Annons

Laddar