Sandra Palmqvist
Annons

Omelettrulle med lax och pepparrot

Enda gången jag inte gillat omelett var i tjänsten på de obligatoriska frukostskiften i NYC när jag jobbade som kock, men själv älskar jag att äta det och beställa det på restaurang. Som tur är behöver du varken åka till NYC eller gå på restaurang för att äta en god omelett. Den smäller du ihop själv i ett nafs!
Omelettrulle med kallrökt lax, färskost, pepparrot. Givetvis går det bra med varmrökt lax om du gillar det bättre.
Omelettrulle med kallrökt lax, färskost, pepparrot. Givetvis går det bra med varmrökt lax om du gillar det bättre.

Servera på påskbuffén, lättare lunch med en sallad eller kanske som en förrätt? En rulle som passar de flesta tillfällen. Gillar du inte kallrökt lax är det gott med räkor med. Eller varför inte prova med lufttorkad skinka och en hemgjord ramslökspesto?

Omelettrulle med rökt lax, färskost och pepparrot

Antal: 12 bitar
Tid: 40 minuter
6 ägg
2 dl mjölk
¼ tsk salt
1 krm malen svartpeppar
½ dl hackad gräslök, ca 10 g
½ msk rapsolja till formen
Fyllning
½ rödlök
100 g färskost, ca ½ burk
2 msk färskriven pepparrot
½ dl hackad gräslök, ca 10 g
150–200 g kallrökt lax
Garnering
färskriven pepparrot

Annons

Gör så här!

1. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar.
2. Knyckla ihop ett bakplåtspapper och släta sedan ut det igen i en stor ugnsform eller plåt, ca 30×25 cm. Pensla bakpappret med oljan. Häll i äggsmeten.
3. Tillaga i mitten av varm ugn på 175° i 10–12 minuter tills den blivit fast och ”stannat”. Ta ut och låt svalna ordentligt i formen.
4. Stjälp upp omeletten på ett nytt bakplåtspapper, som en rulltårta. Dra försiktigt bort det översta papperet. Om det är svårt att få av, pensla papperet med kallt vatten.
5. Fyllning: Skala och hacka rödlöken och rör ihop med färskost, riven pepparrot och gräslök. Smaka av med salt och peppar.
6. Bred färskoströran i ett tunt lager över omeletten. Lägg på laxen. Rulla ihop som en rulltårta. Förvara ihoprullad i kylen fram till servering.
7. Skär upp i bitar och garnera med färskriven pepparrot vid servering.

Tips!

Plåten/formen du häller smeten i behöver inte hålla exakta mått, men bara den inte är för liten. Då blir omeletten för tjock och svår att rulla. Om plåten är för stor räcker inte smeten och det blir ”hål”. Försök hitta en plåt så nära måtten som möjligt. Gör annars två mindre rullar i två mindre formar/plåtar. Extra gott till servering är citronklyftor som du kan pressa över omelettrullen vid förtäring.

Annons
Annons

Recept och styling: Sandra Palmqvist
Foto: Helene Linsjö

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons

Laddar