Sandra Palmqvist
Annons

Baconrullad kyckling med örtsmör recept

En robust och härlig kycklingrätt som med små förberedelser sköter sig själv i ugnen. Perfekt till både vardag som till fest!
Saftig baconinlindad kycklinglårfilé med kryddsmör på ramslök!
Saftig baconinlindad kycklinglårfilé med kryddsmör på ramslök!

Vårkyckling med ramslökssmör

En robust och härlig kycklingrätt som med små förberedelser sköter sig själv i ugnen.

Antal:6– 8 bufféport eller 4 vanliga portioner
Tid: 1 timme 20 minuter

1 kg kycklinglårfilé, ca 10 st
1–1 ½ pkt bacon, 10 skivor
400 g små tomater
1 msk olja
salt och peppar

Ramslökssmör

1 vitlöksklyfta
50 g färsk ramslök
1 msk olja
200 g mjukt och rumstempererat smör
Gör så här!

Annons
Annons

1. Sätt ugnen på 150°.
2. Rulla in varje kycklingfilé i en skiva bacon. Lägg över i en oljad ugnsform. Salta och peppra och tillaga i ugnen i 1 timme.
3. Lägg därefter in tomaterna i formen, höj temperaturen till 200° och tillaga i 15 minuter till.
4. Ramslökssmör: Skala och riv vitlöken. Hacka ramslöken fint och mortla ihop med vitlök och olja. Vispa ihop det med smöret. Smaka av med salt och peppar.
5. Klicka ut smöret i en sträng på en bit bakplåtspapper, rulla det hårt till en rulle med hjälp av bakpapperet och vrid åt det i sidorna. Låt stelna i kyl.
6. Servera kycklingen med ramslökssmöret skuret i skivor. Enklast är att skära smöret kylskåpskallt med en varm kniv.

Tips!

Vitlöken i smöret förstärker ramslökens ”vitlökssmak”. Går bra att utesluta. Om du använder de första små bladen så brukar det vara bra krut och smak i ramslöken. Om du inte hittar ramslök så använd färsk spenat och vitlök för en snarlik smak.

Denna rätt fungerar utmärkt som ensamrätt till ca 4 personer serverad med en matig sallad eller rostad potatis.

Smöret går bra att förbereda och förvara i kyl upp till 2 veckor i kylen.

Annons

Kycklingen kan du förbereda kvällen innan eller några timmar innan och förvara i kyl. Vänta med salt och peppar tills formen ska in i ugnen och låt formen med kyckling stå ute i rumstemperatur 30 minuter innan du sätter in den i ugnen.

Recept och styling: Sandra Palmqvist

Foto: Christina Uhlin

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons

Laddar