Sandra Palmqvist
Annons

Snabblagad och saftig citron- och mandelkaka

Snabbakad och enkel kaka med full av smak. Och saftig är den med! Variera utefter vad du är sugen på. Perfekt till både eftermiddagsfika, på en picknick som till en middagsbjudning.
En snabbakad kaka med pärlsocker, citron och mandelmassa.
En snabbakad kaka som du rör ihop på 15 minuter. Smaksätt lite med du vill. Jag har använt citron och mandelmassa.

Saftig citron- och mandelkaka

Enkel och fantastiskt god ”rör ihop-kaka”. Redaktionens nya favorit!

Antal: 8– 10 bitar
Tid: 45 minuter

125 g smör
2 st ägg
1 ½ dl strösocker
3 dl mandelmjöl, ca 150 g
1 ½ tsk bakpulver
100 g mandelmassa
2 st citroner, finrivet skal
3 msk pressad citronsaft, ca 1/2 citron
1 dl pärlsocker
Tillbehör
vispgrädde
färska jordgubbar

Tips!

Kakan är godast om den bakas dagen innan så den får sätta sig lite, men den är även en perfekt kaka att svänga ihop om du får oväntade gäster och vill bjuda på snabb hembakad fika.

Annons

Har du ingen ugn går det faktiskt att baka kakan på grillen under lock, indirekt värme, i en form som tål värme.

Om på picknick kan du ta med dig vispad grädde i en tättslutande burk som är väl inpackad med kylklampar. Skulle grädden ha blivit lös så skicka runt burken mellan alla picknickare och låt dem skaka burken några gånger vardera så blir det bra igen.

Gillar du inte citron, så kan du smaksätta med finrivet lime- eller apelsinskal. Eller kanel/kardemumma med skivat äpple.
Kanske vända ner lite hackad vit- eller mörk choklad?

Eller gör som receptet ovan och servera en bärbuffé till. Definitivt uppskattat av dina gäster om ni så sitter vid middagsbordet eller på en picknickfilt.

Gör så här!

1.Denna kaka går väldigt snabbt att röra ihop så sätt igång ugnen direkt på 175°.
2.Smörj och bröa en bakform med löstagbar kant. Eller knyckla ihop ett bakpapper och lägg i en pajform av porslin eller keramik. Då kan du enkelt lyfta upp kakan ur formen när den svalnat.
3.Smält smöret i en kastrull. Häll i övriga ingredienser, rör ihop smeten väl. Den ska alltså inte vispas.
4.Täck över kakan efter 15 minuter om den börjar bli mer än gyllenbrun. Låt svalna helt i formen och sätt sedan svalt, gärna i kyl över natten, innan den ska serveras.
5.Häll smeten i formen och strö över pärlsockret. Baka i mitten av ugnen i 25–30 minuter.
6.Låt gärna kakan bli rumstempererad innan servering. Servera med vispad grädde och färska jordgubbar.

Rekvisita: Antik picknickväska från Spiken i kistan – Emil Ibjer. Antikhandlaren och brandmannen Emil är även känd från programmet på SVT: Vem bor här?

Recept & styling: Sandra Palmqvist
Foto: Helene Linsjö

Dela på:

Annons

Laddar