Sandra Palmqvist
Annons

Chèvre med grön sparris, rödlök och valnötter

Ääääääälskar ost! Och denna rätt med chèvre går inte av för hackor. Och en ost kan inte ligga ute för länge innan servering. Jag avskyr verkligen kall ost. Den karamelliserade löken med hetta av mild chili passar fint ihop både med chèvren, sparrisen och rucolan. Eftersom rucolan är pepprig i smaken så servera gärna ett vin med lite örtiga toner. Passar fint både som förrätt eller som enklare lunch eller middag.
Chevrè med söt/stark lök med grön sparris och rostade valnötter. Enkelt, lyxigt och väldigt gott!
Chèvre med söt/stark lök med grön sparris och rostade valnötter. Enkelt, lyxigt och väldigt gott!

Chèvre med chili- och timjanslök, grön sparris, valnötter

Enkelt är gott! Getosten smakar toppen ihop med den mjälla löken som fått hetta av chili och sötma från honung. Den peppriga rucolan sammanväver rätten ihop med den råstekta sparrisen fint.

Annons

Antal:4
Tid: 30 minuter

Annons

250 g getost, stor rulle, ca 7 cm i diameter
1 dl valnötter
12 st grön sparris
65 g rucola
Chililök
2 st rödlök
½ st färsk röd chili, typ spansk peppar
1 msk smör
2 msk honung
½ dl repad färsk timjan, torkad ca 1 msk

Tips!

Både valnötter och chililök går att förbereda 3 dagar innan. Förvara nötterna torrt och svalt och chililöken i kyl, men värm på chililöken vid servering.

Om du köper din ost över disk, så be dom skiva i 4 bitar. De stora rullarna kan vara svåra att skära ibland. Om du skivar den själv så gör det när den är kylskåpskall. Enklare då.

Annons
Den karamelliserade rödlöken blir inte bara vacker, utan serverad ljummen tillsammans med chevréosten smälter det fint ihop i munnen. Den peppriga rucolan lyfter rätten och gör att vinet som du serverar till gärna få ha lite örtiga toner.
Den karamelliserade rödlöken blir inte bara vacker, utan serverad ljummen tillsammans med chèvreosten smälter det fint ihop i munnen. Den peppriga rucolan lyfter rätten och gör att vinet som du serverar till gärna få ha lite örtiga toner.

Gör så här!

1. Skär getosten i 4 skivor och lägg i rumstemperatur minst 1,5h innan servering.
2. Skala och skiva löken, hacka chilin. Ta bort fröna för mindre hetta. Stek mjukt i smöret. Tillsätt på slutet timjan, honung och smaka av med salt och peppar.
3. Torrosta valnötterna gyllene på medelvärme i en stekpanna. Låt svalna och hacka grovt.
4. Under tiden arrangera rucolan på 4 tallrikar. Bryt av den träiga nedersta biten på sparrisen och snabbt på medelhög värme i stekpanna med lite smör eller olja, stek 2-3 minuter.
5. Lägg på sparris på salladen, sen getost, ljummen chililök, direkt på osten och till sist strö över valnötterna. Och om du vill, ringla över lite honung.

Recept och styling: Sandra Palmqvist
Foto: Helene Linsjö

Annons

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons

Laddar