Sandra Palmqvist
Annons

Stekt inlagd sill – recept

Stekt strömming eller stekt sill? Oavsett om sill eller strömming så kommer du att älska detta receptet. Jag lovar.

Stekt inlagd sill - recept

Hur äter du din? Ska jag äta stekt inlagd sill så vill jag ha en macka med stekt inlagd sill, gräddfil och kanske lite krasse eller hackad rå lök. Eller med varm potatis och en klick riktigt smör.

Stekt inlagd sill

Tid: 40 min
Antal: 4 port

Annons

16 st färska sillfileér med skinn, be om avklippt fena
salt, peppar
1 dl ströbröd
1 dl rågmjöl
1 st gul lök
5 st lagerblad
10 st kryddpepparkorn
5 st vitpepparkorn
2 dl ättika 12%
2 ½ dl strösocker
1 dl vatten
½ tsk salt
ca 2 msk smör till stekning

Annons

 

Gör så här:

  1. Klipp av ryggfenan om det ej ännu är gjort. Salta och peppra sillen på både skinn och köttsidan.
  2. Blanda ihop ströbröd och mjöl. Vik fileérna dubbla, skinnsidan utåt, och vänd i mjölblandningen. Stek gyllene i riktigt smör.
  3. Skala och skiva löken. Koka upp lagen med kryddorna. Låt svalna.
  4. Lägg sill i förvaringskärl, varvat med den skivade löken och slå över lagen.
  5. Ställ i kyl och låt gärna stå minst 2 dagar för bäst smak.

Stekt inlagd sill - recept2

Recept och bild: Sandra Palmqvist

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

5 kommentarer till “Stekt inlagd sill – recept”

  1. Piaköpamatonline.com skriver: 16 juni, 2019

    Detta är ju en sann klassiker. Min farmor gjorde någon speciell vinägersås till den stekta strömmingen som var fantastisk med kokt potatis.


    1. Sandra Palmqvist skriver: 17 juni, 2019

      Aha? Som hon serverade till? Låter superspännande. Dela gärna med dig av receptet om du har 🙂


  2. Piaköpamatonline.com skriver: 17 juni, 2019

    Jag ska höra med de andra i familjen om dom har koll på receptet. Jag var ganska ung när hon lagade det så hade inte det intresset då. 😀

    Återkommer med det om jag får tag på det. 🙂


  3. Piaköpamatonline.com skriver: 18 juni, 2019

    Nu frågade jag min bror och han hade solklara minnen från detta och det är tydligen en klassisk fattigmans sötsur sås. Jag sökte runt lite och detta är vad jag kunde hitta. Jag vill minnas att det även användes lite ättika i. Hon jobbade på en kantina för militären fram till pension så det kommer säkert därifrån. Så himla speciellt var det inte med andra ord, men gott!

    Såsen
    1/2 dl vinäger
    1/2 tsk salt
    5 msk socker 1 1/2 dl vatten
    5 msk kinesisk soja
    1 msk potatismjöl

    Blanda ihop allt utan potatismjölet för potatismjölet får du blanda i en kopp med lite vatten först, sen rör du även ner det i såsen. Koka i ca 2 minuter under omrörning.


    1. Sandra Palmqvist skriver: 20 juni, 2019

      Åh! 🙂 Tack så mycket! Och vilket härligt minne. De bästa matminnen är ju oftast som barn och från mor/farföräldrar. Trevlig midsommar!


Annons

Laddar