Sandra Palmqvist
Annons

Enkel jordgubbstårta med nötter

Klassisk och dessutom lättbakad jordgubbsgräddtårta med råkräm och jordgubbar i fyllningen och garnerad med hasselnötter, spritsad grädde och ännu mer färska jordgubbar. Räcker till många.
Klassiskt rund och dessutom lättbakad jordgubbsgräddtårta med råkräm i fyllningen och garnerad med hasselnötter. räcker till många.
Klassiskt rund och dessutom lättbakad jordgubbsgräddtårta med råkräm i fyllningen och garnerad med hasselnötter. räcker till många.

Jordgubbstårta med råkräm, färska jordgubbar och hasselnötter

Antal: 14 bitar

3 st ägg
3 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g smör
1 1/2 dl grekisk yoghurt

Råkräm med vanilj

3 st äggulor
3/4 dl strösocker
1–1 1/2 tsk vaniljpulver
2 dl vispgrädde, 40 %

Annons

Fyllning

Råkräm + 1/2–1 liter färska jordgubbar

Garnering

3 dl vispgrädde
1 liter färska jordgubbar
1 dl hackade hasselnötter, ca 150 g

Tips!

  • Tårtbottnen går bra att förbereda 2–3 dagar innan den läggs ihop.
    Annons

    Förvara torrt och svalt eller frys in. Fyll och garnera tårtan samma dag. Bör ätas inom 1–2 dagar.

  • Det går bra att använda jordgubbssylt i fyllningen istället för färska jordgubbar. Beräkna ca 1 dl sylt/lager.
  • Istället för hasselnötter är det gott med mandel eller hackad vit choklad!
Annons

Gör så här!

  1. Vispa ägg, socker och vaniljpulver vitt och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och blanda ner i äggsmeten.
  2. Sätt ugnen på 175°. Bryn smöret i en kastrull. Rör ner yoghurten i smöret och rör sedan ner blandningen i kaksmeten.
  3. Häll smeten i smord rund form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. Fäst gärna ett bakplåtspapper i botten.
  4. Baka i mitten av varm ugn, gärna varmluft, i 35–40 minuter. Lägg över bakpapper om kakan ser mörk ut.
  5. Stjälp upp kakan och låt svalna. Dela sedan i tre bottnar.
  6. Råkräm: Vispa ägg, socker och vaniljpulver fluffigt och poröst. Sockret ska ha lösts upp helt. Vispa grädden fast och fluffig och vänd ner i äggkrämen.
  7. Ansa och skiva jordgubbarna till fyllningen.
  8. Lägg både råkräm och skivade jordgubbar på första och andra tårtbottnen. Spara ca 1 1/2 dl råkräm.
  9. Lägg på sista tårtbottnen och klä in hela tårtan med resterande råkräm. blir ett tunt lager som draperar tårtan.
  10. Garnera med vispad grädde, färska jordgubbar, hackad hasselnötter och eventuellt något grönt om du vill.

Recept & styling: Sandra Palmqvist
Foto: Christina Uhlin

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar