Sandra Palmqvist
Annons

Kryddig gazpacho med fetaostkräm

Gazpacho är en kall soppa oftast gjord på tomater. Går även bra att göra på paprika. Den är svalkande, god och ganska kalorisnål. Givetvis beroende på vad du servera till. Prova gärna detta enkla gazpachorecept med fetaostkräm och brödkrutonger. Supergott!
En svalkande gazpacho på röda tomater, chili serverat med en fetaostkräm och toppat med brödkrutonger. Härlig sommarmat!
En svalkande gazpacho på röda tomater, chili serverat med en fetaostkräm och toppat med brödkrutonger. Härlig sommarmat!

Kryddig gazpacho med fetaostkräm

Antal: 4 port
Tid: 30 minuter

1 st gul lök
½ st röd chili, t ex spansk peppar
1 st röd paprika
1 st gurka
2 st vitlöksklyftor
5 st röda tomater
500 g passerade tomater
½ dl olivolja
½ dl sherryvinäger
salt och peppar

Fetaostkräm

2 dl crème fraiche
150 g fetaost
1 st vitlöksklyfta
½ tsk honung
Topping
brödkrutonger

Annons
Annons

 

Går bra att göra gazpacho på annat än röda tomater. Prova gula? Eller en kombination av gula och röda tomater. Eller varför inte en paprikagazpacho?
Går bra att göra gazpacho på annat än röda tomater. Prova gula? Eller en kombination av gula och röda tomater. Eller varför inte en paprikagazpacho?

Tips!

  • Nu är det verkligen säsong för svenska tomater! Men ibland behövs en extra touch trots att det är sommar och säsong. Få extra smak i din gazpacho genom att tillsätta 1–2 msk koncentrerad grönsaksfond.
  • Och att kombinera de färska tomaterna med passerade tomater av god kvalité ger fin mustig färg åt din gazpacho.
Annons

Gör så här!

  1. Skala och finhacka lök, chili, paprika och gurka. Lägg åt sidan.
  2. Skala och riv vitlöken. Skär tomaterna i grova bitar och mixa grovt ihop med vitlök, passerade tomater, olivolja och vinäger. Smaka av med salt och peppar.
  3. Vänd ner de hackade grönsakerna och blanda väl. Eller om du vill, servera det som topping. Låt stå i kyl fram till servering.
  4. Fetaostkräm: Lägg crème fraichen i en skål, smula ner fetaosten och riv ner vitlöken. Smaka av med honung, salt och peppar.
    Servera den kalla soppan med fetaostkrämen och gärna brödkrutonger.

Recept & styling: Sandra Palmqvist
Foto: Helene Linsjö

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons

Laddar