
Falafel på bovete med kryddig tomatsås
Antal: 6 port
Tid: 45 minuter
4 1/2 dl blötlagt helt bovete
3 st vitlöksklyftor
4 dl färsk spenat
1 dl hackad koriander
1/2 dl hackad mynta
2 msk olivolja
salt och peppar
3–5 dl olja till fritering
Kryddig tomatsås
5 st vitlöksklyftor
1 st gul lök
6 st tomater
1 st röd paprika
1 st morot
1 st röd chili, typ spansk peppar
1/2 dl neutral olja
1 msk paprikapulver
1 msk malen spiskummin
1 msk strösocker
2 msk tomatpuré
6 dl vatten
Garnering
1 kruka färsk koriander
Tips!
Bovetet ska ha varit blötlagt i minst 6 timmar innan du använder det. Värm oljan till rätt temperatur: Använd en stektermometer eller lägg ner en bit vitt bröd, när det blir gyllene är det bra temperatur.

Gör så här!
- Låt bovetet rinna av. Skala och hacka vitlöken grovt. Lägg det tillsammans med resterande ingredienser i en matberedare och kör ihop till en klibbig massa. Salta och peppra.
- Forma 16–20 ovala bollar, alltså inte runda utan mer låga.
- Värm oljan försiktigt till 175° i en panna med hög kant eller i en vid kastrull. Glöm inte att reglera spisen så oljan inte värms ännu mer. Tänk på att fläkten ska vara avstängd.
- Fritera falafeln 2–3 minuter på varje sida. Låt rinna av på hushållspapper.
- Tomatsås: Skala och hacka vitlök. Skala och skiva lök. Skär tomat, paprika och morot i mindre bitar. Hacka chilin.
- Fräs grönsakerna mjuka i oljan 5 minuter, tillsätt kryddor, tomatpuré och sist vattnet. Låt sjuda utan lock i 20 minuter under omrörning.
- Lägg ner falafeln i såsen strax innan servering. Garnera med färsk koriander.
Tips!
- Vi friterade inte vår falafel i en fritös. det går hur bra som heölst att ta en stekpanna med hög kant och fylla på med olja så det täcker cirka halva falafeln. Vänd när den blivit knaprig och gyllene. Bovete är en ört som är naturligt glutenfritt och grönt bovete kallar vi här hemma för helt bovete. bör blötläggas eller få ett uppkok innan användning.


Pitabröd
Det blir 6 små eller 3 stora bröd.
Tid: 1 timme 10 minuter
1 kg vetemjöl
3/4 msk bakpulver
2 msk strösocker
1/2–1 msk salt
1 msk torrjäst
3/4 dl olja
4 dl hett vatten
Garnering
olja
sesamfrön, örter, flingsalt
Tips!
- Är du känslig för salt, så ta den mindre mängden.

Gör så här!
- Lägg alla torra ingredienser i en bunke. Häll på hett vatten och blanda till en mjuk deg.
- Knåda degen i 10–15 minuter tills den känns mjuk och behaglig och ej kladdig eller torr. Låt jäsa i rumstemperatur under handduk till dubbel storlek.
- Sätt ugnen på 220°.
- Dela degen i tre stora eller sex mindre bitar. Tryck ut degen och forma till pitabröd. Enklast går det med oljade fingrar på en plastskärbräda.
- Lägg 2–3 bröd på bakpappersklädd plåt. Pensla med olja och strö eventuellt över svarta sesamfrön, örter och flingsalt.
- Tillaga i mitten av ugnen i ca 15 minuter. De ska bli fint gyllene och vara bra bakade i botten.

Quinoasallad med torkad frukt, örter och mandel
Torkad frukt och nötter är klassiska ingredienser i mat från Mellanöstern. Både gott och mättande.
Antal:6 port
Tid: 15 minuter
5 dl kokt quinoa
1–1 1/2 dl hackad persilja och dill, ca 60 g
1 dl grovhackade mandlar, ca 100 g
1 dl russin, t ex ljusa sultan eller vanliga svarta
12 st aprikoser, delade
1/2 dl olivolja
1 st citron, saft och skal
salt och peppar
Gör så här!
- Blanda ihop allt och smaka av med olivoljan, citron, salt och peppar.

Avokadosallad med citrusvinägrett
Enkel och fräsch sallad som passar till det mesta, men extra god till falafel med kryddig tomatsås.
Antal: 6 port
Tid: 25 minuter
4 st avokador
6 st rädisor
6 st körsbärstomater
100 g rucola
Citrusvinägrett
1/2 st apelsin
1/2 st citron
2 msk olivolja
ev honung
salt och peppar
Topping
100 g pinjenötter och ätbara blommor, kan uteslutas
Gör så här!
- Dela, gröp ur och tärna avokadon. Ansa och skölj rädisorna, dela tomaterna.
- Vinägrett: Pressa ur saften från apelsinen och citronen och rör ihop med oljan och eventuellt lite honung. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg grönsaker och rucola i en skål, häll över vinägretten och blanda försiktigt. Servera direkt, eventuellt med pinjenötter och ätbara obesprutade blommor som garnering.

Malabi – israelisk dessert
Traditionell israelisk dessert med smak av rosenvatten. Lite som pudding i konsistensen.
Antal:8 port
Tid: 30 minuter
8 dl kokosmjölk
1 dl strösocker
1–1 1/2 msk rosenvatten
5 msk majsstärkelse
Tillbehör
jordgubbar, hallon
hackad pistaschmandel
kokosflingor
mandel
Tips!
- Om du vill ha lägre fetthalt, byt ut hälften av vätskan mot vatten eller använd kokosmjölk med lägre fetthalt. Kokosmjölk är oftast utspädd med vatten, så det är enklast och billigast om du själv byter en del mot vatten.
- Rosenvatten kan du köpa på de flesta apotek.

Gör så här!
- Häll kokosmjölk, socker och rosenvatten i en kastrull.
- Vispa ner majsstärkelsen och sjud försiktigt allt under omrörning tills vätskan tjocknar.
- Häll upp i skålar eller glas och ställ kallt minst 2 timmar.
- Vid servering, garnera med rårörda bär och nötter eller andra tillbehör.

Adi är självlärd kock och brinner för det vegetariska och veganska köket. Du hittar henne bl.a på instgram under namnet @happy.vegan.cooking och har även matlagningskurser för både små och stora sällskap.
Av: Sandra Palmqvist
Recept: Adi Cohen Siman Tov
Foto: Christina Uhlin