Sandra Palmqvist
Annons

Fisksoppa med räkor och rotfrukter

Denna fisksoppa är krämig och fylld med smak! Vill du använda någon annan fisk än lax, t.ex torsk eller sej, så går det alldeles utmärkt. Eller varför inte köra både och? Gillar du inte räkor så är det gott med musslor eller kräftstjärtar.
Lättlagad och krämig fisksoppa med räkor, dill och rotfrukter. Passar både till vardags och till fest. Servera gärna med en örtyoghurt eller aioli och en bit surdegsbröd!
Lättlagad och krämig fisksoppa med räkor, dill och rotfrukter. Passar både till vardags och till fest. Servera gärna med en örtyoghurt eller aioli och en bit surdegsbröd!

Fisksoppa med räkor och rotfrukter

4 portioner
45 minuter

Annons

500 g lax
2 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
2 st morötter
8 st potatis
2 st palsternackor
½ st purjolök
2 tsk torkad timjan
matfett till stekning
2 dl vitt vin
5 dl fiskbuljong av tärning eller flaska
3 dl vispgrädde
1 dl hackad dill
200 g skalade räkor, gärna handskalade

Tips!

  • Gott till den krämiga fisksoppan är t.ex en yoghurt smaksatt med örter som dill, persilja och timjan.
    Annons

    Eller en aioli. Antingen med eller utan saffran.

  • Gör din egna aioli på under 5 minuter! Skala och riv 1-2 vitlöksklyftor och lägg i ett högt, smal kärl (medkommer oftast med din stavmixer, annars ta t.ex ett klassiskt litersmått eller en tom och väl rengjord yoghurthink) med 1 tsk dijonsenap, 1½ tsk vitvinsvinäger, 1 helt ägg och 2 dl rapsolja. Sätt ner din mixerstav i botten av kärlet. Starta mixerstaven och lyft den sakta uppåt. När du ser att det börjar se ut som majonnäs kan du röra den upp och ner snabbt några gånger. Smaka av med salt och peppar eventuellt lite citronsaft om du vill ha mer syra.
Annons
Denna fisksoppa med lax, räkor och rotfrukter är väldigt enkel och lättlagad, men fylld av mustiga smaker!
Denna fisksoppa med lax, räkor och rotfrukter är väldigt enkel och lättlagad, men fylld av mustiga smaker!

Gör så här!

  1. Skär laxen i ca 2 x 2 cm bitar, ställ åt sidan.
  2. Skala och hacka lök och vitlök fint, tvätta (skala om du vill) och skär morot, potatis och palsternacka i 1 x 1 cm bitar. Skär purjolöken i tunna skivor och skölj noga.
  3. Fräs lök, vitlök och rotfrukter mjuka tillsammans med timjan i en kastrull på ca 3 liter. Häll på vinet, låt koka in så hälften borta.
  4. Tillsätt buljong och grädde och låt sjuda under lock i 20 minuter.
  5. Smaka av soppan med salt, peppar eventuellt mer buljong.
  6. Strax innan servering rör ner dill, lax och purjolök och låt sjuda 5-7 minuter.
  7. Vid servering vänd ner räkorna (om räkor kokar/sjuder för länge blir de lätt sega).
Annons

Recept & styling Sandra Palmqvist
Foto Christina Uhlin

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons

Laddar