Sandra Palmqvist
Annons

Glass med dulce de leche och haselnötter

Att göra glass på dulce de leche är populärt. Dessutom väldigt gott och enkelt att göra. Jag serverar min dulce de leche glass med varma hjortron, rostade hasselnötter och smulade mördegskex.
Krämig och len glass med smak av kola från dulce de leche, serverat med varma hjortron, rostade hasselnötter och mördegskakor.
Krämig och len glass med smak av kola från dulce de leche, serverat med varma hjortron, rostade hasselnötter och mördegskakor.

Dulce de lecheglass med hjortron och hasselnötter

Enkel och gudomlig dessert! Kolasmaken i glassen går väl ihop med de söt/syrliga hjortronen och hasselnötssmaken.

4 portioner
30 minuter

Glass
1 st burk dulce de leche, ca 400 g
2 dl vispgrädde
100 g hasselnötter

Annons

Hjortronsylt
125 g frysta hjortron
¾ dl strösocker

Topping/garnering
4 st mördegskakor, naturella eller med choklad

Tips!

  • Dulce de leche är en fast kolasås utan grädde och baserad på mjölk. Finns många olika märken. Karamelliserad kondenserad mjölk är en variant. Det är kortfattat kokt kondenserad mjölk. Hittar du inte dulce de leche så kan du koka den själv enkelt. Då kokar man en hel oöppnad burk kondenserad mjölk i ca 1 timme. Viktigt är att burken är täckt med vatten under hela kokningstiden, annars kan den ”explodera”. Och ingen stormkokning och låt burken vila innan du öppnar den. Låt den kallna helt om den ska blandas med kalla ingredienser.
  • Gillar du inte hjortron passar varma hallon bra till din dulce de leche glass.
Den hemgjorda hjortronsylten passar väldigt fint ihop med dulce de leche glassen och de rostade hasselnötterna. Gillar du inte hjortron är det gott med t.ex varma hallon med.
Den hemgjorda hjortronsylten passar väldigt fint ihop med dulce de leche glassen och de rostade hasselnötterna. Gillar du inte hjortron är det gott med t.ex varma hallon med.
Annons

Gör så här!

  1. Vispa grädden fluffig i en skål.
  2. Tillsätt dulce de leche och fortsätt vispa tills jämn smet. Sätt i frysen minst 2 timmar.
  3. Rosta hasselnötterna i en torr och het stekpanna tills skalet börjar gå söner och smulas av. Lägg i en kökshandduk och skrubba av skalet. Gör inget om lite skal är kvar. Hacka nötterna grovt.
  4. Sjud upp hjortronen med sockret. Ställ åt sidan tills servering.
  5. Vid servering temperera glassen 15-20 minuter, kula upp i glas och toppa med ljummen hjortronsylt och hackade hasselnötter.
  6. Avsluta med att smula över mördegskexen.

Recept & styling Sandra Palmqvist
Foto Christina Uhlin

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar