Sandra Palmqvist
Annons

Enkel helgmeny till far

Det är fars dag på söndag. Min pappa gick bort i cancer för 2 år sedan. Så mitt firande blir att jag får ha honom i mina tankar. För den delen så finns det många som växer upp utan pappa. Egentligen tycker jag att man ska passa på att fira sin far alla de dagar man kan. Och sin mamma. Sina vänner. Ja! Alla man tycker om. Så fira vad du vill, men om du ska fira med något gott på tallriken så gör min meny. Puss!

Enkel helgmeny till far

Kallrökt lax på tallrik med en len ostkräm, stekta krutonger av kavring och dill. En enkel förrätt som passar utmärkt till fars dag. Foto Sophie Håkansson
Kallrökt lax på tallrik med en len ostkräm, stekta krutonger av kavring och dill. En enkel förrätt som passar utmärkt till fars dag. Foto Sophie Håkansson

Kallrökt lax med ostkräm, kavringkrutonger och dill

Antal 4 portioner
Tid 20 minuter

200 g kallrökt lax
150 g fetaost eller svensk salladsost
1 dl creme fraiche
salt
peppar
2 skivor kavring
1 tsk smör
2 msk hackad dill
2 msk olivolja

Annons

Gör så här!

  1. Skär bort fettet från laxen (det bruna) och sätt laxen åt sidan tills servering.
  2. Smula ner osten i creme fraichen och rör ihop. Smaka av med salt och peppar.
  3. Tärna kavringen och stek knaprig i smör, lite salt och peppar. Låt torka på en bit hushållspapper.
  4. Vid servering lägg upp på tallrik och toppa med dill och ringla över olivolja.
Baconinlindad fläskfilé med rotfrukter, selleripuré och en portvinssky är en trevlig och enkel rätt att servera som en del av en helgmeny till far på hans dag. Och alla andra helger med för den delen. Foto Sophie Håkansson
Baconinlindad fläskfilé med rotfrukter, selleripuré och en portvinssky är en trevlig och enkel rätt att servera som en del av en helgmeny till far på hans dag. Och alla andra helger med för den delen. Foto Sophie Håkansson

Baconlindad fläskfilé med, rotfrukter, selleripuré och lingon

En riktig goding till varmrätt. Sältan från baconet sätter bra smak på köttet och ihop med den mjälla och lena selleripurén och syrliga lingonen är det en fullträff.

Annons
Annons

Antal: 4 portioner
Tid: 1 timme 30 minuter

Baconinlindad fläskfilé med rotfrukter
1 st fläskfilé, ca 600 g
1 pkt bacon, ca 150 g
salt
peppar
500 g rotfrukter, t.ex morot, potatis, rotselleri
4 st rödlök
Rotselleripuré
1 st rotselleri, ca 500 g
2 dl matlagningsgrädde
2 dl kycklingbuljong
2 msk smör
Portvinssky
1 st gul lök
1 tsk smör
3 dl portvin
½ dl kalvfond 
2 dl vatten
1 1/2 tsk majsstärkelse till ev redning
Rårörda lingon
250 g frysta lingon
1-½ dl strösocker

Tips!

  • Steg 1 och 2 kan du fullfölja dagen innan och förvara allt i kyl. Låt det stå i rumstemperatur 40 minuter innan du sätter det i ugnen.
  • Purén, skyn och lingonen kan du göra 2 dagar innan servering. Förvara i kyl. Värm på vid servering.
  • Låt lingonen stå i rumstemperatur 40 minuter innan servering så inte de inte är kalla vid servering.
Annons
Gillar pappa inte fläskfilé kan du använda kyckling istället. Följ receptet, fast använd 4 stycken kycklingbröst. Och kalvfonden i portvinsskyn kan du byta ut mot kycklingfond.
Gillar pappa inte fläskfilé kan du använda kyckling istället. Följ receptet, fast använd 4 stycken kycklingbröst. Foto Sophie Håkansson

Gör så här!

  1. Putsa köttet fritt från ev hinnor. Salta och peppra och rulla in köttet i bacon. Lägg på ugnsplåt.
  2. Skala och dela rotfrukterna i mindre bitar, skala och dela löken. Lägg detta runtom köttet med lite olja, salt och peppar.
  3. Tillaga i varm ugn på 225° i 15 minuter. Sänk sen temperaturen till 125° och tillaga tills innertemperaturen är 68°. Ca 30 minuter. Låt köttet vila. Då stiger temperaturen de sista graderna och du undviker torrt kött.
  4. Puré: skala och tärna sellerin i ca 1×1 cm bitar. Lägg i kastrull med matlagningsgrädde, buljong och smör. Låt sellerin koka mjuk och vätskan ska reduceras till hälften, utan lock. Mixa sen slät med en stavmixer.
  5. Portvinssky: skala och hacka löken fint. Fräs gyllene i smör i en kastrull. Tillsätt resterande ingredienser och låt sjuda 10 minuter. red av med maizena om du vill.
  6. Rårörda lingon: rör ihop frysta lingon med socker. låt stå i rumstemperatur tills servering. Rör runt då och då.

Gott i glaset!

De fruktiga nyanserna av körsbär och jordgubbar går väl ihop med den lite söta portvinsskyn och syran från lingonen. Vinets kryddighet och fatkaraktär balanseras ihop med baconet och hela rätten får en ljuvlig mustighet. Ta lite av allt på gaffeln och njut ihop med vinet.

Annons

Brunello di Montalcino
Val di Suga, Toscana, Italien, 2013
Nr: 42302, 259:-
Druvsorter: 100% Sangiovese Grosso

 

Recept & styling Sandra Palmqvist
Foto Sophie Håkansson

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons

Laddar