Sandra Palmqvist
Annons

Cheesecake med ädelost – enkelt recept

Ädelost på pepparkaka har blivit en klassiker hos många i juletider. Denna cheesecake med ädelost på pepparkaksbotten serverade jag i veckan till våra 150 gäster på årets populära julevent på Aller media i Malmö. Och den blev väldigt omtyckt och många ville ha receptet. Julcheesecaken är enkel och lättlagad och du kan med små ändringar anpassa den efter vad du gillar bäst eller om någon har någon allergi. Framförallt så är den härligt krämig och smakar ljuvligt. Prova!
Krämig cheesecake med ädelost på en pepparkaksbotten. Utmärkt att servera på årets glöggmingel eller julbord. En klassiker av ädelost och pepparkaka i ny tappning.
Krämig cheesecake med ädelost på en pepparkaksbotten. Utmärkt att servera på årets glöggmingel eller julbord. En klassiker av ädelost och pepparkaka i ny tappning.

Cheesecake med ädelost på pepparkaksbotten

Pepparkaksbottnen och den söta lite heta chutneyn lyfter den krämiga ädelostfyllningen i denna juliga cheesecake där balans av sött & salt smakar underbart ihop med en kopp varm rödvinsglögg eller ett glas mjukt rödvin.

Annons

Antal: 12-14 bitar

Cheesecake med ädelost
200 g pepparkakor
125 g smör
350 g ädelost, av en fast sort. Grön- eller blåmögel
200 g naturell färskost
½ dl creme fraiche
salt och peppar

Annons

Chutney på mango, russin, chili & saffran
1 pkt fryst och tinad mango, ca 225 g (låt mangon tina i en skål. vi använder även vätskan från när den tinat)
½ st gul lök
½ msk olja
1 tsk torkade chiliflakes
½ dl vatten
2 pkt saffran a´ 0,5 g
2 dl gula russin
1 dl syltsocker (går bra med strösocker med, men då får chutneyn sjuda lite längre)

Tips!

  • Gillar du inte ädelost? Prova att göra cheesecaken med en hårdost. T.ex lagrad cheddarost eller julost. inte alltför mesig ost. Öka då crème fraiche mängden till 2 dl och riv hårdosten fint på rivjärn innan den ska smältas ner i krämen.
  • Finslipning: Tycker du det är svårt att få krämen jämn så mixa den lite med en stavmixer.
  • Smakgrad: Du kan från början bestämma dig för ”smakgraden”. Det finns många olika ädelostar. Personligen har jag svårt för alltför skarpa ädelostar. Jag använder gärna en som är lite mittemellan.
  • Tillbehör? Man behöver inte servera min mango- och russinchutney till ädelostcheesecaken. Det går lika bra med t.ex en klassisk fikonmarmelad. Är du ute efter mer fräschör så är det gott med färska granatäpplekärnor eller färska fikon. Som fortfarande är sött, men inte som en chutney eller marmelad.
  • Extra smak! Vattnet i chutneyn kan bytas ut mot t.ex pressad clementin- eller apelsinsaft för ännu mer smak.
  • Snygga bitar: Denna juliga cheesecake äter vi rumstempererad, men den är lättast att skära kylskåpskall med en varm kniv. Spola kniven under hett vatten, torka av vattnet med papper och skär sen. Gör om detta inför varje bit du skär så får du rena och raka snittytor och inget kladd.
  • Glutenfritt? Går utmärkt att göra pepparkaksbottnen på glutenfria pepparkakor.
  • Laktosfritt? Jag lagar alla mina recept på laktosfria produkter, så kör på. Kolla dock med den person som är laktosintolerant att det är ok med ädelosten. Oftast är det väldigt lite laktossocker kvar.
  • Till många: receptet går utmärkt att göra i en större form eller braspanna. På en braspanna får du trippla receptet, men då får du ut 80 st små fyrkantiga munsbitar.
  • Vad ska vi dricka till? Se dryckestips längst ner i inlägget.

Gör så här!

Annons
  1. Smält smöret och mixa sönder pepparkakorna. Mixa pepparkakorna i en matberedare med tillhörande kniv eller lägg dom i en påse och banka med en bakgavel eller kastrull.
  2. Blanda ihop det smälta smöret med pepparkakskrosset och tryck ut i en bakpapperklädd rund form, cirka 24 cm i storlek. Ställ i kyl.
  3. Smula ädelosten, ställ åt sidan. Värm på färskost och creme fraiche på låg värme i en kastrull. När varm och ”flytande” rör ner den smulade ädelosten och låt smälta ihop under omrörning på fortsatt låg värme. Får ej koka. Använd gärna en ballongvisp. Smaka gärna av med lite salt och svartpeppar.
  4. Häll smeten i formen ovanpå pepparkaksbottnen och ställ i kyl minst 1 timme.
  5. Chutney: Skala och hacka löken fint. Fräs mjuk, cirka 5 minuter, i olja i en kastrull tillsammans med torkade chiliflakes och saffran.
  6. Slå på vattnet och tillsätt mango, russin och syltsocker och låt sjuda ihop i cirka 5 minuter. Rör lite då och då.
  7. Servering: ädelostcheesecaken smakar som bäst när rumstempererad, så låt den stå ute 40 minuter i rumstemperatur innan servering.

 

Dryckestips!

Starkvinsglögg från Italien

Ljuvlig i smaken och en av mina favoriter. Fyllig och len med en väldigt angenäm smak av mörk choklad och klassiska glöggkryddor. Jag gillar den bäst varm till t.ex min cheesecake med ädelost, men går utmärkt att dricka kall. Gärna med en isbit till en dessert med choklad.
Lucia choklad, 89 kr750 cl, Systembolaget

Annons

Alkoholfritt & fruktigt

Mycket smak av mörka bär och granatäpple med en härlig syra av blodapelsin ihop med de klassiska glöggkryddorna gör denna till en vinnare. Drick varm med mandel och russin eller varför inte prova med torkade tranbär eller hasselnötter? Eller en glubbel? Blanda glöggen med alkoholfritt bubbel och servera den kall. Superfruktglögg, Saturnus, 39 kr/75 cl, Systembolaget.

Annons

Recept & matfoto Sandra Palmqvist

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar