Sandra Palmqvist
Annons

Snabb hemlagad glögg – 2 enkla recept

Att göra hemlagad glögg är inte alls svårt. Här får du två enkla och lättlagade recept. En snabb vinglögg. Som, om du vill, kan spetsa med starksprit som konjak eller whiskey. Eller varför inte prova hemgjord glögg på svagdricka? Otroligt gott och lätt att göra. Det tar lite tid att göra, men glöggen sköter sig själv. Så sätt igång nu och du hinner i god tid till att servera hemgjord glögg på julafton!
Hemlagad glögg hör julen till. Här får du både recept på snabb hemlagad starkvinsglögg och ett recept med hemgjord glögg på svagdricka. Bild TT
Hemlagad glögg hör julen till. Här får du både recept på snabb hemlagad starkvinsglögg och ett recept med hemgjord glögg på svagdricka. Bild TT

Snabb hemlagad vinglögg


Ett snabbt och gott recept där du smaksätter din egen glögg. En hemmagjord glögg som, om du vill kan göra till starkglögg genom att tillsätta lite konjak eller whiskey med. Enkelt recept om man vill servera hemlagad glögg, men inte hunnit sätta en ”riktig” glögg på svagdricka.

Annons

1 bit färsk ingefära, ca 7 cm
1 tvättad apelsin
75 cl rött vin, alkoholfritt om du vill göra glöggen helt alkoholfri

½ dl russin
5 st kanelstänger
1 msk hela kryddnejlikor
1 msk hela kardemummakärnor
3 dl strösocker
½ dl alkohol, t.ex konjak, whiskey

Annons

Gör så här!

 1. Skala och skiva ingefäran tunt, tvätta och skiva apelsinen tunt. Lägg apelsin och ingefära i en kastrull med resterande ingredienser. Värm på låg värme under omrörning så sockret löses upp. Ska ej koka.
 2. Låt stå och dra på en sval plats ett dygn, max 12°. Kastrullen ska vara övertäckt med locket.
 3. Efter 24 h, sila och smaksätt med konjak eller whiskey till önskad smak och styrka. Eller behåll den som den är utan starksprit. Häll upp i vacker flaska. Förvara i kyl. Håller länge, ca 2 veckor.
 4. Vid servering ha gärna i mer apelsinskivor och servera varm med nötter, mandel och torkad frukt och bär som russin, tranbär, blåbär.

Tips!

 • Glöggen kan givetvis dra några dagar extra för ännu mer smak, men lyft då upp apelsinskivorna efter 24 h så det inte blir beskt.
Annons

Serveringstips!

När du serverar din glögg duka fram lite olika toppings och inte bara russin och mandel. På så sätt kan gästerna själv förse sig lite utefter sin personliga smak.

 • Hackad mörk choklad. Gärna hög kakaohalt, 60%. En tsk i koppen och du får en glögg med en mild ton av choklad. Supergott!
 • Några citronskivor. Perfekt för de som inte gillar för söt glögg. Citronen tonar ner det söta i glöggen.
 • Andra torkade bär och frukter såsom tranbär, blåbär, aprikoser.
 • Även olika sorters nötter som hasselnötter, paranötter eller varför inte pistaschmandel?

Denna hemlagade glögg på svagdricka blir godare ju längre den står, men är drickfärdig redan efter 3 veckor. Den smakar ljuvligt! Bild TT

Faster Kyllas hemlagade glögg på svagdricka

Ett gammalt glöggrecept jag fått av min faster Kylla. Ett klassiskt, enkelt och väldigt gott recept på hemlagad glögg på svagdricka! Den blir godare ju längre den står, men är drickfärdig redan efter 3 veckor. Den smakar ljuvligt!

Annons

5 l svagdricka
2 ½ kg strösocker
1 pkt jäst
½ kg russin
1 ½ dl hela kryddnejlikor
1 hel bit färsk ingefära , ca 10 cm
5 st råa potatisar, skalade och skivade.
Liten påse (12g) kardemummakärnor

Tips!

 • Svagdricka är en jäst maltdryck med låg alkoholhalt. Säljs i de flesta livsmedelsbutiker, men går även att beställa på nätet.

Gör så här!

 1. Blanda allt i ett kärl. Täck med plastfilm. Tryck några lufthål.
 2. Låt stå svalt i 3 veckor.
 3. Sila och häll sen upp i vacker flaska. Gärna med en handskriven etikett. Perfekt gå bort present i juletider om du inte tänker förtära allt själv.
Annons

Recept Sandra Palmqvist
Bild Shutterstock

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons

Laddar