Sandra Palmqvist
Annons

Moussetårta med lingon och pepparkakor

Lättbakad moussetårta som påminner lite om en cheesecake med juliga smaker. Fin konsistens på moussen med både grädde och mascarpone som bas. Perfekt krämig och fin frisk smakbrytning från lingonen. Bottnen är krispigt god. En tiopoängare för lingonälskare! Passar både till glöggminglet, dessert på en middag eller som adventsfika.
Lättbakad moussetårta som påminner lite om en cheesecake med juliga smaker. Fin konsistens på moussen med både grädde och mascarpone som bas. Perfekt krämig och fin frisk smakbrytning från lingonen. Bottnen är krispigt god. En tiopoängare för lingonälskare! Passar både till glöggminglet, dessert på en middag eller som adventsfika.
Lättbakad moussetårta som påminner lite om en cheesecake med juliga smaker. Fin konsistens på moussen med både grädde och mascarpone som bas. Perfekt krämig och fin frisk smakbrytning från lingonen. Bottnen är krispigt god. En tiopoängare för lingonälskare! Passar både till glöggminglet, dessert på en middag eller som adventsfika.

Lingonmousse på pepparkaka

Fin konsistens på moussen med både grädde och mascarpone som bas. Perfekt krämig och fin frisk smakbrytning från lingonen. Bottnen är krispigt god. En tiopoängare för lingonälskare!

Annons

Antal: 16 bitar
Tid: 40 minuter

Annons

Pepparkaksbotten
200 g pepparkakor
125 g smör
Fyllning
2 st gelatinblad
100 g vit choklad
2 dl vispgrädde
2 dl florsocker
½ tsk vaniljpulver
250 g mascarpone
200 g frysta och tinade lingon
Garnering
50 g frysta och tinade lingon

Tips!

  • Perfekt att förbereda dagen innan servering.
  • Glutenfritt? byt ut pepparkakorna mot glutenfritt alternativ.

Lättbakad moussetårta som påminner lite om en cheesecake med juliga smaker. Fin konsistens på moussen med både grädde och mascarpone som bas. Perfekt krämig och fin frisk smakbrytning från lingonen. Bottnen är krispigt god. En tiopoängare för lingonälskare! Passar både till glöggminglet, dessert på en middag eller som adventsfika.

Annons

Gör så här!

  1. Botten: Smält smöret och krossa kexen till smulor. Antingen krossas de “slarvigt” i en matberedare eller lägg kexen i en plastpåse och krossa dem med hjälp av en brödkavel som rullas över kexen.
  2. Blanda kexen med det smälta smöret. Tryck ut jämnt i en pajform, både botten och lite upp på kanten. Använd gärna en form med avtagbar kant där botten är klädd med bakpapper. Det är lättare att få upp kakan då. Ställ i kyl.
  3. Fyllning: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Hacka chokladen fint och smält över varmt vattenbad.
  4. Vispa upp grädden med florsocker och vaniljpulver. Vispa ner mascarponen och vispa ganska fast. Tillsätt lingon och smält choklad mot slutet. Eftersom lingonen vispas sönder så kommer smeten att bli något lösare igen, men den sätter sig igen när gelatinet tillsatts och kakan stått i kyl.
  5. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och låt smälta på låg värme ihop med ca 1/2 dl av lingonkrämen. När gelatinet smält, vispa ner det i resterande lingonsmet.
  6. Häll lingonsmeten över pepparkaksbottnen och låt stelna i kyl 1–2 timmar. Garnera eventuellt med mer lingon vid servering.

Lättbakad moussetårta som påminner lite om en cheesecake med juliga smaker. Fin konsistens på moussen med både grädde och mascarpone som bas. Perfekt krämig och fin frisk smakbrytning från lingonen. Bottnen är krispigt god. En tiopoängare för lingonälskare! Passar både till glöggminglet, dessert på en middag eller som adventsfika.

Recept & styling Sandra Palmqvist
Foto Helene Linsjö

Annons

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons

Laddar