Sandra Palmqvist
Annons

Julköttbullar med picklad rödkål – enkelt recept

Köttbullar och rödkål är en klassiker på julbordet. Prova mina kryddiga köttbullar (med min hemliga ingrediens) tillsammans med picklad rödkål. Det är fantastiskt gott! Jag har ett knep, en hemlighet, när jag är lite lat och vill att det ska gå snabbt när jag gör mina julköttbullar. Dels när man ska göra många köttbullar, då drar jag till med ett gammalt, gammalt restaurangtrick. Och när det kommer till smaksättningen gör jag som min farmor gjorde. Smaksätter med malen kryddpeppar. Sen tycker jag det är himla tråkigt att hacka lök, så den ersätter jag med något annat. In och kolla mitt enkla och snabba recept för saftiga, snabba och supergoda julköttbullar!
Mina julköttbullar smaksätter jag med malen kryddpeppar och rostad lök. Ihop med picklad rödkål smakar det fantastiskt!
Mina julköttbullar smaksätter jag med malen kryddpeppar och rostad lök. Ihop med picklad rödkål smakar det fantastiskt!

Julköttbullar med picklad rödkål

Köttbullar och rödkål är en klassiker på julbordet. Prova mina kryddiga julköttbullar (med min hemliga ingrediens) tillsammans med min picklade rödkål.

Antal: 30 st
Tid: 45 minuter

Annons
Annons

500 g blandfärs
½ dl ströbröd
2 dl gräddmjölk (50 % vispgrädde, 50% mjölk)
1 1/2 dl rostad lök
1 st ägg
1 ½ tsk malen kryddpeppar
1 ½ tsk salt
½–1 tsk svartpeppar
matfett till stekning
Picklad rödkål
500 g rödkål
1 ½ dl vitvinsvinäger
1 ½ dl strösocker
2 dl vatten
1/2 tsk salt

Tips!

 • Ska du göra många köttbullar? Lägg de rullade köttbullarna på en smord långpanna eller bakpappersklädd och tillaga i ugn på 225° i 5–7 minuter.
 • Eller spritsa ut dem – ännu enklare! Se film på Instagram under hashtaggen #sandraspritsarköttbullar
 • Vill du ändå steka dina köttbullar, så lägg inte för många i stekpannan. Lämna utrymme så de kan rulla runt i pannan. Eller ge köttbullarna stekytan efter du tillagat dom. Tillaga – frys in – tina – stek på för fina yta och estra smak vid servering.
 • Picklad rödkål blir en fin kontrast till köttbullarna med sin sötsyrliga krispighet.
 • Om du får picklade rödkål över efter julen, så går det utmärkt att koka rödkålen efter att den är picklad. Som ”vanlig” rödkål fast med lite mer bett. Lägg i en kastrull med lite av lagen och sjud på låg värme under lock. Titta till den då och då.
 • Dessa köttbullar går bra att göra på färs av kyckling, kalkon eller nötfärs. Det finns numera även formbar vegetarisk färs.
Annons

Gör så här!

 1. Låt ströbrödet svälla i gräddmjölken.
 2. Blanda färsen med det blötlagda ströbrödet, rostad lök, ägg, kryddpeppar, salt och peppar. Gör ett stekprov och smaka av om mer kryddning behövs.
 3. Rulla 30 bollar och stek i valfritt matfett på medelvärme tills de fått fin yta och är genomstekta. Ca 10 minuter.
 4. Picklad rödkål: Hyvla rödkålen så tunt du kan, gärna på mandolin. Lägg i en skål.
 5. Koka upp lagen, häll den över kålen och rör runt. Låt dra ett dygn för bästa smak. Vid servering, låt kålen rinna av något och servera rumstempererad.

Recept & styling Sandra Palmqvist
Foto Christina Uhlin

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar