Sandra Palmqvist
Annons

Tjocka revbensspjäll med apelsin

Jag äter inte kött ofta, men till jul kan jag inte motstå dessa saftiga, mjälla och helt fantastiska tjocka revbensspjällen! Tricket är att köttet får koka i en kryddig buljong först och sen få glaseras i en glace på honung, apelsin och timjan. Revbensspjällen blir möra och får en härlig smak av både buljongen de kokats i och glacen som penslas på efteråt. Så ska du göra tjocka revbensspjäll till jul så prova gärna detta receptet. Du blir inte besviken.
Kokta tjocka revben som glacerats med honung, apelsin och timjan.
Kokta tjocka revben som glacerats med honung, apelsin och timjan.

Apelsin- och timjansglaserade revbensspjäll

Ett av mina personliga favoritrecept. Som får lite extra kärlek i olika smaker varje gång jag gör det.

Antal: 6– 8 bufféportioner
Tid: 2 timmar

2 kg hela revbensspjäll, tjocka
1 st gul lök
1 st morot
2 tsk torkad timjan
5 st torkade lagerblad
5 st hela kryddpepparkorn

½ dl salt
2–3 liter buljong av vatten och konc köttfond
Apelsinglaze
3 st apelsiner, finrivet skal (gärna ekologiska)
2 klyftor vitlök
1 dl honung
½ dl japansk soja
1 ½ msk torkad timjan
½ tsk grovmalen svartpeppar

Annons

Tips!

  • Glasera inte direkt från kylskåpet. Pensla första omgången och låt ligga framme 30 minuter innan de sätts in i ugnen.
  • Mängden buljong du använder när revbenen kokas varierar beroende på formen på grytan. Börja med att täcka med vatten och häll sedan på fond enligt anvisningar på flaskan. När det börjar koka så fördelar fondkoncentratet sig jämnt i vattnet.
  • Gott till är ugnsrostade äppleklyftor.

Gör så här!

  1. Skala och skiva löken. Skala och skiva moroten. Lägg i en kastrull med revbenen, kryddor och salt. Fyll på med buljong så att det täcker köttet.
  2. Koka revbensspjällen försiktigt på låg värme och under lock tills de blivit möra, ca 1 1/2–2 timme. Detta kan du göra 2 dagar innan servering. Låt köttet ligga kvar i buljongen tills svalnat. Släng inte buljongen, spara och frys in. Det är en bra grund till en soppa eller gryta.
  3. Glaze: Riv apelsinskalet fint. Skala och riv vitlöken. Rör ihop allt med honung, soja, lite salt, timjan och peppar.
  4. Sätt ugnen på 200°.
  5. Dela revbenen och lägg dem i en ugnsfast form. Pensla på glazen och låt köttet glaceras och få färg i ugnen. Totalt ca 30 minuter. Vänd runt revbenen och pensla med ny glaze med jämna mellanrum.

Dryckestips!

Väldigt prisvärt, mjukt och fruktigt rödvin på druvorna merlot, cabernet sauvignon och *petite sirah med fatkaraktär och inslag av plommon, sötlakrits, kryddnejlika, kakao och örter. Angenäma smaker som passar väldigt bra ihop med detta recept på tjocka revbensspjäll glaserade med apelsin, honung och timjan. Kryddorna som fått koka med i buljongen ihop med smakerna från honungs- och apelsinglacen med timjan som penslas på revbenssjällen efteråt, fångar upp smakerna från vinet fint. Vinet är en nyhet på Systembolaget sen 2 december så kolla med din butik.

Annons
Annons

Yoga, USA , Kalifornien.
Nr 2498
79:-/75 cl

*Petite Sirah är en korsning mellan druvorna Syrah och Peloursin.

Väldigt prisvärt, mjukt och fruktigt med fatkaraktär och inslag av plommon, sötlakrits, kryddnejlika, kakao och örter. Vinet passar väldigt bra ihop med dessa tjocka revbensspjäll glaserade med apelsin, honung och timjan. Kryddorna som fått koka med i buljongen ihop med smakerna från honungs- och apelsinglacen med timjan som penslas på revbenssjällen efteråt, fångar upp smakerna från vinet fint.
Recept och styling Sandra Palmqvist
Foto Christina Uhlin

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons

Laddar