Sandra Palmqvist
Annons

Gräddfilspannacotta med vanilj och clementin

Underskatta aldrig en pannacotta! Måhända den varit med ett tag, men det finns en anledning till att den gjort det. Tricket är att få den perfekt krämig och inte med en konsistens som en gummisula som vi nog alla fått smaka någon gång. Min gräddfilspannacotta med vanilj och clementin tycker jag personligen har en perfekt konsistens. Gräddfilen bryter av och ger en fin syrlighet till pannacottan och clementinen har jag syltat och kryddat upp med lite julkryddor. En lagom dessert efter en julmiddag.
Krämig gräddfilspannacotta med vanilj och clementin som syltats med socker och julkryddor.
Krämig gräddfilspannacotta med vanilj och clementin som syltats med socker och julkryddor.

Gräddfilspannacotta med vanilj och syltad clementin med julsmaker

En lagom söt pannacotta där gräddfilen ger en fin lätt syrlighet.

Antal: 6 st
Tid: 40 minuter

Annons

Gräddfilspannacotta
2 st gelatinblad
3 dl vispgrädde
11/2 dl strösocker
1 st vaniljstång eller 1/2 tsk vaniljpulver
3 dl gräddfil
Syltad clementin
4 st clementiner eller satsumas
2 dl strösocker
½ dl vatten
4 st kanelstänger
5 st kryddnejlikor

Tips!

  • Det går även bra att använda en stor form/serveringsskål med en diameter på ca 25 cm och servera desserten family style. Men tänk på att det tar lite längre tid för pannacottan att stelna då.
Färsk clementin som syltats med socker och juliga kryddor som kanel och kryddnejlika.
Färsk clementin som syltats med socker och juliga kryddor som kanel och kryddnejlika.
Annons

Gör så här!

  1. Syltad clementin: Skär av skalet och skär ut fruktköttet, ta med så lite vita hinnor som möjligt. Lägg i en kastrull ihop med socker, vatten och kryddor. Låt sjuda ihop tills vätskan börjar försvinna och det ser lite tjockt ut, ca 20 minuter.
  2. Pannacotta: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Häll grädden i en kastrull och tillsätt sockret. Dela och skrapa ur vaniljstången och tillsätt.
  3. Låt blandningen få ett uppkok och låt sedan sjuda 2–3 minuter. Dra av från värmen och låt gelatinbladen smälta ner i blandningen.
  4. Låt svalna och rör i gräddfilen. Försök röra så att gräddfilen löses upp ordentligt.
  5. Sila i finmaskig sil och häll upp i 6 glas. Ca 1 dl/glas. Låt stå i kyl minst 1 timme.
  6. Ta ut pannacottan en stund innan servering. Servera gärna den syltade clementinen ljummen till.

Recept & styling Sandra Palmqvist
Foto Christina Uhlin

Annons
Min gräddfilspannacotta med vanilj och clementin kan du servera både i glas som på bilden eller i en större form och servera desserten family style.
Min gräddfilspannacotta med vanilj och clementin kan du servera både i glas som på bilden eller i en större form och servera desserten family style.
Annons

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons

Laddar