Sandra Palmqvist
Annons

Marängtårta till nyår – pavlova med clementincurd

Att servera en pampig tårta på nyårsafton har blivit väldigt populärt. Min nyårstårta är en marängtårta, i princip en pavlova, fylld med en clementincurd och toppad med vinterns frukter som apelsin, blodgrape och granatäpple. Det bästa med denna nyårstårta är att du kan fylla den med vad du vill. Gillar du inte clementincurd kan du göra en lemoncurd, och om du inte vill göra egen så går det lika bra att köpa en färdig curd. Om du inte vill fylla marängtårtan med citrusfrukt är det gott med nästan vilka frukter och bär som helst. Oavsett vad du fyller din pavlova med så kommer denna nyårstårta på maräng definitivt ge ett fint slut på året! I inlägget finns även en film där du får se hur den vackra nyårstårtan med maräng och clemtincurd blev till.
Nyårstårta på maräng, som en pavlova, fylld med clemtincurd, citrusfrukter och granatäpple på ett vackert dukat bord med champagneglas och tomtebloss som brinner.
Årets nyårstårta är en marängtårta – en pavlova med clemtincurd, citrusfrukter som apelsin, blodgrape och granatäpple. Allt går att förbereda och nyårstårtan går snabbt att lägga ihop när det väl är dags för servering. Längre ner i inlägget finns en film där du ser hur marängtårtan blir till.

Nyårstårta med maräng och clementincurd

Härlig maräng som är krispig på utsidan och mjuk inuti. Ett perfekt slut på året som gått. Utöver tillberedningenstiden ska marängen gräddas i ca 2 timmar + svalna.

Annons

Antal: 4– 6 port
Tid: 40 minuter

Annons

4 st äggvitor, rumstempererade
2 ¾ dl strösocker
½ krm salt
1 tsk majsstärkelse
½ tsk ättiksprit, 12 %

Clementincurd
4 st clementiner, saft (drygt 2 dl) +  finrivet skal
2 dl socker
4 st äggulor
½ msk majsstärkelse
75 g smör, rumstempererat

Topping 1
clementincurd
2–3 dl vispgrädde, vispad. Ca 1,5 dl ovispad.
1 st granatäpple, kärnorna

Topping 2
clementincurd
2–3 dl vispgrädde, vispad. Ca 1,5 dl ovispad.
2–3 citrusfrukter, t ex apelsin, clementin, blodgrape

Annons

Tips!

 • Pavlovan kan du fylla och garnera med vad du vill. Citrus, granatäppelkärnor eller både och. Även bär från frysen eller annan frukt.
 • Vill du inte göra egen curd kan du köpa färdig.
 • Gillar du inte clementin går det bra att göra en citron- eller limecurd.
 • Eller servera pavlovan på klassiskt vis utan curd och bara med grädde, frukt och bär. Vissa bär behöver kokas (oftast de utländska) detta kan du göra dagen innan. Ge bären ett uppkok tillsammans med lite florsocker/strösocker. Låt svalna.
 • Allt går att förbereda. Förvara i kyl, men ta gärna ut clementincurden och den skurna frukten 20 minuter innan servering. Den vispade grädden får gärna vara lite kall. Blir fina kontraster ihop med den tempererade curden, frukten och söta marängen.
Marängtårtan med clementincurd behöver inte fyllas med citrusfrukt, här får den prydas av endast vackra granatäpplekärnor.
Marängtårtan med clementincurd behöver inte fyllas med citrusfrukt, här får den prydas av endast vackra granatäpplekärnor.
Annons

Gör så här!

 1. Rita en cirkel på ett bakpapper, ca 20 cm i diameter. Lägg det på en plåt.
 2. Rör äggvitor, socker och salt i en väl rengjord bunke ovanpå ett medelvarmt vattenbad tills sockret smält. Ca 5 minuter. Äggen får inte koagulera.
 3. Dra av från värmen och vispa till en vit och fast smet med elvisp, 10–15 minuter.
 4. Sikta i majsstärkelse och droppa i ättikspriten och fortsätt vispa marängsmeten tills sval och det bildas fasta ”toppar”. Sätt ugnen på 150° varmluft.
 5. Klicka ut smeten i cirkeln. Dra upp kanterna med en spatel eller stekspade så det ser ut som ”väggar”. Gör en fördjupning i mitten genom att föra en matsked runt i en cirkel. Du gröper inte ut någon maräng, utan formar en håla med skeden.
 6. Sätt in plåten i mitten av ugnen, sänk till 90° och baka marängen i 2 timmar. Stäng av ugnen och låt marängen svalna däri. OBS! Tänk på att alla ugnar fungerar olika, så ha uppsikt. Marängen ska ej få för mycket färg, men få bakade kanter och vara lite seg inuti. Var försiktig när du förflyttar tårtan.
 7. Curd: Sjud upp clementinsaft (drygt 2 dl) och finrivet skal med socker. Vispa upp äggulorna för hand med majsstärkelse.
 8. Tillsätt den sjudna vätskan lite i taget till äggen, under omrörning. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud under omrörning med visp tills det börjar tjockna. Det syns tydligast när skummet avtar och det liknar mer en kräm. Dra av från värmen och rör ner smöret klickvis. Ställ i kyl.
 9. Förbered den garnering du vill ha. Tina bären och rårör med florsocker tills du tycker sötman är bra (OBS om utländska bär från frysen så koka gärna upp dagen innan) . Ta ur kärnorna från granatäpplet. Skär citrusen i ”filéer”. Det går bra att blanda och ta lite av varje. Vispa grädden.
 10. Vid servering, lägg hälften av curden i fördjupningen. Resten kan du ha i en skål sidan om. Toppa med vispad grädde och ditt val av frukt och bär. Servera direkt.

Recept & styling Sandra Palmqvist
Foto Christina Uhlin

ANNONS

Utvalt av Sandra Palmqvist

Grönsakssvarv som ger dig lyckade resultat – varje gång!

Läs mer och beställ här

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar